Od svih prekrasnih gradova u Italiji, Trst se nalazi najbliže hrvatskoj granici, a udaljen je i svega 237 kilometara od Zagreba. Iskoristite vikend i zaputite se u ovaj lučki grad u kojem se možete dobro provesti.


Popijte šalicu vrhunske kave


Trst je poznat kao grad s razvijenom kulturom proizvodnje i ispijanja kave. Sjedište najpoznatijeg svjetskog branda kave Illy upravo je u Trstu. S obzirom na to da je kava toliko važna stanovnicima ovoga grada, ona ima i poseban „jezik“. Naime, kako bi bili sigurni da će vam konobar donijeti napitak koji želite, pazite kako ga naručujete. Espresso se u Trstu naziva „nero“, macchiato je „capo“, a cappuccino se zove „caffelatte“. Istinski obožavatelji kave u Trstu naručuju kavu u staklenim šalicama, dodajući narudžbi napomenu „in B“ jer im omogućuje užitak gledanja boje kave, a tvrde da je i boljeg okusa.


Razgledajte Miramare dvorac


Ovaj dvorac romantičnog izgleda sagrađen je 1855. godine na zahtjev Maximiliana I. Habsburga, a nalazi se na litici udaljenoj deset kilometara od grada. Do njega se jednostavno dolazi javnim prijevozom, biciklom ili šetajući prekrasnom borovom šumom Barcola. Dvorac je okružen parkom koji obiluje tropskim vrstama biljaka i stabala, staklenicima i fontanama. Unutar dvorca nalazi se i muzej u sklopu kojeg možete razgledati orijentalno uređene prostorije unutar dvorca i prošetati knjižnicom koja sadrži preko sedam tisuća naslova.

Miramare Miramare (Foto: Getty Images)


Probajte tradicionalno jelo jotu


Slavenski i germanski utjecaj te složena povijest Trsta ostavili su traga i na njegovoj gastronomiji. Ono što našim nepcima sigurno nije strano jest okrepljujuća jota koja se primarno sastoji od graha, krumpira i kupusa. Za razumnu cijenu možete ju probati u većini restorana u Trstu.


Posjetite muzej posvećen Jamesu Joyceu


Davne 1904. godine James Joyce došao je u Trst predavati engleski jezik u lokalnim srednjim školama. Tijekom boravka u misterioznom Trstu, dobio je nadahnuće za neka od njegovih najvažnijih književnih djela, uključujući Uliksa. Razgledajte muzej osnovan njemu u čast i kroz razne tiskane, digitalne i video materijale zavirite u Joyceovu svakodnevicu. Pogledajte fotografije stanova u kojima je živio, pročitajte koja je mjesta volio posjećivati, a ukoliko ste dovoljno odvažni možete ih i sami posjetiti. Ako želite zagrliti pisca, i to možete! Naime, Joyceov kip u prirodnoj veličini nalazi se na mostu Ponte Rosso iznad Canala Grande.


Posjetite jedan od najstarijih akvarija na svijetu


Gradski akvarij izvana privlači svojom zanimljivom Art Nouveau arhitekturom i impozantnim tornjem iz 1933. godine. Kada zavirite u njegovu unutrašnjost možete vidjeti ribe i rakove tipične za Jadran, ali i raže te manje morske pse. U zgradi se još nalaze gmazovi i vodozemci, a najviše oduševljenja kod posjetitelja izazivaju iguane i pitoni dugački oko četiri metra. Ono što je zanimljivost ovoga akvarija jest da se akvarij puni direktno iz mora čime sadržaj planktona ostaje netaknut. Ulaznicu možete kupiti po cijeni od 4,50 eura, dok su ulaznice za djecu nešto povoljnije uz napomenu da akvarij radi svaki dan, osim srijede.


Vozite se starinskom tramvajskom uspinjačom


Na Piazzi Oberdan starinskim tramvajem iz 1902. godine možete se popesti iznad Trsta i doći u grad Villa Opicina. Predlažemo da se spustite na predzadnjoj stanici Obelisco i uživate u panoramskoj šetnji Napoleonskom cestom dugom 3,2 kilometra. Sunčanim danima ova makadamska cesta vrvi šetačima, trkačima, biciklistima i penjačima koji uživaju u netaknutoj prirodi. Stižući u Villu Opicinu pruža se panoramski pogled na grad i okolno more čineći savršeno mjesto za fotografiranje.


Uživajte u shoppingu


Za shopping predlažemo nekoliko životopisnih ulica punih različitih trgovina, restorana i barova s ponudom vrhunskih kava i aperitiva. Za početak, zavirite u četvrt Borgo Teresiano gdje se nalazi ulica San Nicolò poznata po knjižarama, trgovinama poznatih robnih marki i svjetskim franšizama. Ako ste željni hladovine tijekom vrućih ljetnih mjeseci, uputite se u ulicu Viale XX Settembre gdje se tijekom razgledavanja odjeće, obuće ili odabiranja suvenira možete počastiti kremastim sladoledom iz slastičarnica koje se nalaze na svakom koraku.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju