1. RUSI I POLJACI SE SPORE OKO TOGA TKO JE PRVI PROIZVEO VOTKU

Istočnoeuropske zemlje su koristile jake i hladne zime za povećavanje alkohola u njihovim fermentiranim pićima. Kako bi se to postiglo, bilo je potrebno ukloniti što više vode, kako bi ostalo više alkohola. Na taj način su se proizvodila jača pića, ali tek je dolaskom procesa destilacije stvorena moderna votka. Međutim, dvije zemlje (Rusija i Poljska) se i danas spore oko toga tko je prvi proizveo votku. Povijesno gledano, prvi zapis o proizvodnji votke, čije ime dolazi od riječi voda, postoji u 9. stoljeću u Rusiji, a prva destilacija votke se spominje 1174. godine u ruskim novinama Vyatka. Poljaci pak tvrde, da su oni prvi proizveli votku (pod nazivom wodka) i to u 8. stoljeću, ali većina stručnjaka smatra da su Poljaci tada mogli proizvoditi tek jednostavni brandy. Dvije zemlje su se prvi put sporile 1977. godine, a međunarodni sud je nakon pet godina dugog spora pravo „izumitelja“ priznao tadašnjem Sovjetskom savezu.

 

2. VOTKU SU U RUSIJI NAZIVALI VINOM

Popularnost votke u Rusiji je počela rasti u 14. stoljeću, kada je svećenik Isidor iz Chudov samostana u Kremlinu napravio prvi recept za votku. Piće je postalo toliko popularno da je 1540. car Ivan Grozni odlučio „nacionalizirati“ industriju uvodeći velike poreze, te zabranjujući svima osim državnim destilerijama da proizvode i poslužuju ovo piće. Do 17. stoljeća votka je postala nacionalno piće te se posluživala na dvoru, na svim svečanostima i praznicima. U to vrijeme su votku čak zvali vinom, jer Rusi zbog hladnoće nisu imali mogućnosti proizvoditi isto. Jedan od razloga zašto je votka postala tako popularna je i njezina sposobnost da ostaje tekuća čak i u najvećim hladnoćama sibirskih krajeva. Na početku 20. stoljeća, čak 89% alkohola konzumiranog unutar granica Rusije je nosila votka, da bi danas taj postotak pao na „samo“ 70%. Širenje votke na zapad počelo je 30-ih godina prošlog stoljeća kada su ruski imigranti Piotr i Vladimir Smirnov preselili u SAD, te sa sobom ponijeli prava na ime Smirnoff. Tijekom Velike depresije, bili su primorani prodati svoju tvrtku, a od tada je Smirnoff više puta mjenjao vlasnike. Uspon Smirnoffa je počeo nakon pojavljivanja u filmovima o Jamesu Bondu.

 

3. NAJJAČA VOTKA DOLAZI IZ ŠKOTSKE

Količina alkohola u votki se obično kreće u opsegu od 35% do 70%. Klasična ruska votka ima 40% alkohola, a to se pripisuje ruskim standardima koje je 1894. godine uveo Aleksandar III, i to nakon istraživanja Dmitrija Mendeljejeva. Naime, Mendeljejev je došao do saznanja da je savršen postotak 38%, ali pošto su se u to doba alkoholna pića oporezivala po postotku alkohola u njima, radi lakšeg proračuna određen je standardni iznos od 40%. Europska Unija kao minimalni postotak alkohola u votki navodi 37,5%, dok su zakoni u SAD-u nešto drukčiji pa je votka piće iznad 40% alkohola. Zanimljivo, najjača votka ne dolazi iz Rusije, pa ni iz Poljske, već iz Škotske! Njihova Pincer Shanghai Strentgh Vodka ima čak 88,8% alkohola, te se za nju s pravom može reći da je samo za prave muškarce!

 

4. VOTKA ŠTITI ZDRAVLJE

Kao i kod većine jačih alkoholnih pića, i votka je u početku našla svoju primjenu u medicini. Tako je dugo vremena korištena u ratovima za lječenje ranjenika, kada su velike količine davane kao anestetik. Posljednjih godina istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija votke ima pozitivan utjecaj na tijelo i zdravlje. Tako votka smanjuje kolesterol, tlak i stres, održava arterije zdravima, odlično djeluje na prehladu i povišenu temperaturu (utrljavanjem na tijelo bolesnika), a sprječava i srčani udar, moždani udar, dva tipa dijabetesa te Alzheimera. Međutim, da bi pozitivno djelovala - treba je piti umjereno. Dnevni unos bi stoga trebao biti do 40 ml votke za muškarce, odnosno 30 za žene.

 

5. PRAZNA BOCA VOTKE NA STOLU JE ZNAK SIROMAŠTVA

Suprotno uvaženom mišljenju, votka ipak ima rok trajnosti te tijekom vremena gubi svoja svojstva. Stoga se votku preporuča piti do maksimalno 12 mjeseci od dana proizvodnje. Najidealniji uvjeti za konzumiranje votke su kada je temperatura -9 stupnjeva. Rusi svoju votku često piju s kapljicom Coca Cole ili Spritea. Također, u Rusiji imaju izraz – Votka bez piva je kao novac bačen u vjetar, ali to ne znači da ta dva pića Rusi miješaju. Ukoliko se nađete u Rusiji i domaćin vam ponudi čašu votke, njihov bonton nalaže da sve iz čašice ispijete odjednom. Nakon što se iskapi cijela boca, obavezno se stavlja ispod stola. Naime, Rusi smatraju da je prazna boca na stolu znak siromaštva! Eto, nazdrovje!

Tekst je preuzet s Kult portala!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju