Zürcher Geschnetzeltes naziv je za švicarski specijalitet od komadića teletine pečene s gljivama u kremastom umaku. Najčešće se poslužuje s popečcima od krumpira koji se nazivaju rösti, ali i rižom, širokim rezancima ili pireom.
Sastojci za zürišku teletinu:
500 g teletine
2 žlice brašna
40 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
7 svježih listova kadulje
200 g šampinjona
2,5 dl suhog bijelog vina
2,5 dl vrhnja za šlag bez šećera
sol, papar
Priprema:
- Očistite meso od žilica pa ga narežite na trakice i pospite brašnom. U tavi zagrijte polovicu maslaca i ulja. Čim se maslac zapjeni, dodajte meso i kratko ga zapecite sa svih strana. Odložite na tanjur.
- U tavu dodajte ostatak maslaca i ulja te popržite nasjeckani luk, češnjak i kadulju, a zatim dodajte i krupno narezane gljive. Dobro promiješajte i kada gljive počnu omekšavati, nastavite kuhati još oko 5 minuta.
- Dodajte vino pa kuhačom dobro promiješajte dno tave da se rastope zapečeni mesni sokovi. Dodajte teletinu i kuhajte miješajući dok vino ne ispari. Smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta.
- Posolite i popaprite, a u posljednji trenutak dodajte vrhnje. Kad prokuha kuhajte 2 minute, a zatim maknite s vatre i poslužite.