Za koju godinu jednokratni plastični predmeti poput pribora za jelo, štapića za uši ili balona, kao i slamki mogli bi zauvijek otići u prošlost.

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a koja bi trebala krenuti do 2021. godine.

Navijamo da se to uistinu i dogodi u Europi, ali i cijelome svijetu jer više od 80 posto morskog otpada čini plastika. Plastike se najedu morske kornjače, tuljani, kitovi i ptice, šteti i ribama i školjkama, a samim time i ljudima.

Sve više ugostitelja najavljuje kako će odustati od plastičnog pribora i slamki, a neki su poput Starbucksa to već učinili pomoću redizajniranih poklopaca za napitke. 

Budući da su metalne slamke potencijalno opasne, a papirnate "ne drže vodu", spas bi mogao biti u – tjestenini.

Bucmasti špageti s rupom – bucatini pravog su oblika i mogu izdržati jedan sat u hladnom piću, što je osjetno dulje od papira. Maxim Gelmann iz Stroodlesa, britanskog startupa koji se zalaže za jestive slamke od tjestenine, pouzdaje se u špagete s rupom. Brašno i voda bit će sasvim dovoljni da bi se napravio veliki korak za spas okoliša.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju