MIT 1: Konzervirane namirnice nisu sigurne

Riječ konzerva potječe od lat. conservare, što znači očuvati ili sačuvati i svrha je konzerviranja upravo to – očuvanje namirnice i svih njezinih zdravih sastojaka te sprječavanje kvarenja.

Hrana iz limenke itekako može biti dio balansirane prehrane, praktična opcija za brze i zdrave, ali i uravnotežene obroke. Konzerviranje omogućuje raznim namirnicama da krajnjem korisniku ostanu dostupne i izvan sezone, čime se održava kontinuitet u ponudi različitih namirnica tijekom cijele godine.

5 mitova o konzervama na koje ste vjerojatno pali 5 mitova o konzervama na koje ste vjerojatno pali (Foto: Getty Images)

MIT 2: Limenka ne može očuvati hranu bez dodavanja raznih konzervansa

Sličnost riječi konzerva i konzervans može pogrešno navesti na zaključak da se u konzervama odnosno limenkama nužno nalaze konzervansi, tj. razna kemijska sredstva koja produljuju trajnost hrani, a zbog kojih se smanjuje njezina nutritivna vrijednost. Međutim, konzerviranje omogućeno procesom termičke sterilizacije, kojim se uništavaju svi štetni mikroorganizmi te se zatim te ohlađene sterilizirane namirnice čuvaju kao trajne.

Dakle, konzervirana hrana ne sadrži nužno konzervanse ili druge aditive, njihova se trajnost postiže termičkom obradom na temperaturama višim od 100 °C stupnjeva u hermetički zatvorenoj limenci.

MIT 3: Konzerviranjem se gube nutritivne vrijednosti namirnica

Suprotno mišljenju da se pri konzerviranju hrane znatno gubi nutritivna vrijednost, u stvarnosti većeg odstupanja od svježih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti pripremiti svježu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.

Konzervirane skuše i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama, dok su primjerice fileti tune bogati bjelančevinama.

5 mitova o konzervama na koje ste vjerojatno pali 5 mitova o konzervama na koje ste vjerojatno pali (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Jadranske sardine Eva pripremaju se tradicionalnim postupkom i prelijevaju se biljnim ili maslinovim uljem, uz dodatak soli, bez konzervansa. Na taj način riba ne gubi proteine, vitamin D, kalcij i omega-3 masne kiseline.

MIT 4: Metalna ambalaža nije ekološki prihvatljiva

Pakiranje je jedan od važnijih procesa koji utječu na održavanje kvalitete hrane na putu od mora ili polja do kuhinje, a limenka u ovom slučaju čuva prehrambene proizvode koji se brzo kvare i teško podnose transport. Na taj način namirnice poput ribe postaju rasprostranjen prehrambeni proizvod i u područjima za koja nisu karakteristična.

Metalna ambalaža, kao i plastična, može se odlagati u posebne spremnike, što omogućava njezino višestruko recikliranje.

5 mitova o konzervama na koje ste vjerojatno pali 5 mitova o konzervama na koje ste vjerojatno pali (Foto: Getty Images)

MIT 5: Konzervirana hrana dobra je opcija samo u najnužnijim situacijama

Za razliku od svježih namirnica koje zahtijevaju hlađenje kako bi ostale svježe, konzervirana hrana može se čuvati na sobnoj temperaturi. To štedi prostor u hladnjaku i omogućava veće zalihe hrane u hladnjaku, ostavi ili kuhinji.

Svježe namirnice brzo se i lako kvare prije nego što ih uspijemo konzumirati, što može rezultirati bespotrebnim bacanjem hrane, a samim time i novca.

S obzirom na to da ne zahtijeva nikakvo kuhanje ili dugotrajnu pripremu jer je već spremna za konzumaciju čim je otvorite, konzervirana hrana idealna je opcija za brze obroke. Za ukusan ručak gotov u samo nekoliko poteza uz omiljenu tjesteninu možete poslužiti Podravka Bolognese umak, koji se jednostavno priprema na štednjaku ili u mikrovalnoj.

5 mitova o konzervama na koje ste vjerojatno pali 5 mitova o konzervama na koje ste vjerojatno pali (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

 Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PODRAVKA po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju