Talijanska torta rustica sa špinatom i ricotta sirom je brzo je, jednostavno i super ukusno jelo koje u jednom limu za pečenje i "hvata"bit talijanske kuhinje. Svi su sastojci uobičajeni, pa i svakodnevni, ali rezultat je – nesvakidašnje dobar.
Bogatstvo okusa ne daju samo špinat i kremasta ricotta, već je ono i dodatno naglašeno lisnatim tijestom u kojem se osjeća maslac. Teksture su također važne u ovom finom jelu, jer je kremasta mješavina špinata i ricotte potpuna suprotnost hrskavom lisnatom tijestu.
Torta rustica sa špinatom i ricottom sjajno će nadopuniti blagdanski stol za Uskrs, a možete je jesti i kao predjelo i kao doručak i kao večeru. U svakom zalogaju uživat ćete u eleganciji i jednostavnosti talijanske kuhinje, ali ova vas torta neće stajati ni puno vremena ni novca.
Za pripremu će vam trebati tek 20-ak minuta, a torta će se peći 50 minuta. Količina sastojaka iz recepta dovoljna je za 8 porcija, a ako povećavate količine, ne zaboravite ih staviti i u proporcionalno veći lim za pečenje.
Sastojci za tortu rusticu sa špinatom i ricottom:
- 2 komada gotovog (kupovnog) lisnatog tijesta
- 1000 g špinata
- 500 g ricotta sira
- 200 g parmezana
- 2 jaja
- sol
- maslac za mazanje
Priprema torte rustice sa špinatom i ricottom:
- Stavite svježi špinat u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 10 minuta dok ne omekša. Ocijedite ga u cjedilu i dobro pritisnite da ne ostane vode.
- U velikoj zdjeli pomiješajte kuhani špinat s ribanim parmezanom, jajima, ricottom i malo soli.
- Pripremite okrugli kalup promjera 30 do 32 centimetra i premažite ga maslacem. Razvaljajte lisnato tijesto i utisnite ga u kalup za pečenje. Formirajte rub visine cca 2 centimetra, pa višak tijesta odrežite. Ponovno ga izvaljajte i izrežite trake širine cca 1,5 centimetra koje ćete staviti na vrh za ukras. Tijesto izbodite vilicom prije nego na njega stavite nadjev.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Ravnomjerno rasporedite nadjev od špinata i ricotte po tijestu i zagladite ga stražnjom stranom žlice.
- Trake od tijesta rasporedite po površini torte tako da tvore rešetku s otvorima u obliku romba.
- Stavite tortu u pećnicu i pecite je 35 minuta ili dok tijesto ne dobije lijepu boju.
- Pustite da se kratko ohladi na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak +10