Talijanska torta rustica sa špinatom i ricotta sirom je brzo je, jednostavno i super ukusno jelo koje u jednom limu za pečenje i "hvata"bit talijanske kuhinje. Svi su sastojci uobičajeni, pa i svakodnevni, ali rezultat je – nesvakidašnje dobar.

Bogatstvo okusa ne daju samo špinat i kremasta ricotta, već je ono i dodatno naglašeno lisnatim tijestom u kojem se osjeća maslac. Teksture su također važne u ovom finom jelu, jer je kremasta mješavina špinata i ricotte potpuna suprotnost hrskavom lisnatom tijestu.

Torta rustica sa špinatom i ricottom sjajno će nadopuniti blagdanski stol za Uskrs, a možete je jesti i kao predjelo i kao doručak i kao večeru. U svakom zalogaju uživat ćete u eleganciji i jednostavnosti talijanske kuhinje, ali ova vas torta neće stajati ni puno vremena ni novca.

Za pripremu će vam trebati tek 20-ak minuta, a torta će se peći 50 minuta. Količina sastojaka iz recepta dovoljna je za 8 porcija, a ako povećavate količine, ne zaboravite ih staviti i u proporcionalno veći lim za pečenje.

Sastojci za tortu rusticu sa špinatom i ricottom:

  • 2 komada gotovog (kupovnog) lisnatog tijesta
  • 1000 g špinata
  • 500 g ricotta sira
  • 200 g parmezana
  • 2 jaja
  • sol
  • maslac za mazanje

Priprema torte rustice sa špinatom i ricottom:

  1. Stavite svježi špinat u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 10 minuta dok ne omekša. Ocijedite ga u cjedilu i dobro pritisnite da ne ostane vode.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhani špinat s ribanim parmezanom, jajima, ricottom i malo soli.
  3. Pripremite okrugli kalup promjera 30 do 32 centimetra i premažite ga maslacem. Razvaljajte lisnato tijesto i utisnite ga u kalup za pečenje. Formirajte rub visine cca 2 centimetra, pa višak tijesta odrežite. Ponovno ga izvaljajte i izrežite trake širine cca 1,5 centimetra koje ćete staviti na vrh za ukras. Tijesto izbodite vilicom prije nego na njega stavite nadjev.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  5. Ravnomjerno rasporedite nadjev od špinata i ricotte po tijestu i zagladite ga stražnjom stranom žlice.
  6. Trake od tijesta rasporedite po površini torte tako da tvore rešetku s otvorima u obliku romba.
  7. Stavite tortu u pećnicu i pecite je 35 minuta ili dok tijesto ne dobije lijepu boju.
  8. Pustite da se kratko ohladi na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

  Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak Torta Pasqalina - 8 Torta Pasqalina - 7 Torta Pasqalina - 6 +10 Torta Pasqalina - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju