Torta od palačinki svakoga će oduševiti i izgledom i okusom. U ovoj varijanti dolazi s finom kremom od vanilije i bobičastim voćem, pa je idealna za druženja na otvorenom i tople dane. 

Posla ima tek malo više nego kad pečete obične palačinke, ali sav trud i svaka uložena minuta se ispali zabog wow-efekta koji ćete postići ovom laganom torom. Od smjese ćete dobiti 18 do 20 palačinki (promjera 23 centimetra) pa će i broj slojeva biti prilično impresivan. Uživajte!

Torta od palačinki - sastojci:

Za kremu

  • 8 velikih žumanjaka
  • 55 g kukuruznog škroba
  • ½ čajne žličice soli
  • 200 g šećera, podijeljeno
  • 945 ml punomasnog mlijeka
  • 55 g maslaca, narezanog na kockice, sobne temperature
  • 4 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 475 ml slatkog vrhnja

Za palačinke

  • 710 ml punomasnog mlijeka
  • 3 velika jaja, umućena
  • 240 g višenamjenskog brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 3/4 čajne žličice praška za pecivo
  • 115 g maslaca, otopljenog, plus za namastiti tavu

Za ukras

  • 240 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 500 - 800 g bobičastog voća (malina, jagoda, borovnica, kupina…)

Torta od palačinki - priprema:

    Krema

  1. U velikoj vatrostalnoj zdjeli umutite žumanjke, kukuruzni škrob, sol i 1/2 šalice šećera.
  2. U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko i preostali šećer i miješajte sve dok se šećer ne otopi i mlijeko ne počne kuhati. Neprestano miješajući, ulijte polovicu vrućeg mlijeka sa šećerom u smjesu od jaja. Ulijte smjesu mlijeka i jaja u lonac i kuhajte na srednjoj vatri, neprestano miješajući, dok krema za tijesto ne zavrije i ne zgusne se do konzistencije pudinga, 1 do 2 minute. Kuhajte, miješajući, još 1 minutu, a zatim maknite s vatre. Umiješajte maslac i vaniliju.
  3. Vruću kremu za tijesto ulijte na lim za pečenje i prekrijte je prozirnom folijom, tako da se zalijepi direktno na kremu. Ohladite u hladnjaku.
  4. U velikoj zdjeli čvrsto umiksajte vrhnje za šlag. Prebacite hladnu kremu za tijesto u drugu veliku zdjelu i miksajte dok ne postane glatka. Umiješajte četvrtinu šlaga u kremu za tijesto. Pomoću gumene špatule pažljivo umiješajte preostali šlag. Kremu spremite u hladnjak.
  5. Palačinke

  6. Zajedno miksajte mlijeko, jaja, brašno, vaniliju, sol, prašak za pecivo i 4 žlice otopljenog maslaca dok ne dobijete glatku smjesu. Prekrijte zdjelu folijom i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat ili do 2 dana.
  7. U velikoj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri otopite preostalu 1 žličicu maslaca. Umutite tijesto, zatim kutlačom vadite smjesu i ispecite palačinke.
  8. Svaku pečenu palačinku prekrijte papirom za pečenje prije nego na nju stavite drugu.
  9. Ostavite palačinke da se ohlade.
  10. Složite tortu tako da na palačinku stavite otprilike pola šalice kreme i razmažete je, ali ne sasvim do ruba. Poklopite je drugom i ponovite sve. Završite slaganje palačinkom.
  11. Tortu od palačinki prekrijte folijom i ostavite je u hladnjaku barem 4 sata ili preko noći.
  12. U velikoj zdjeli čvrsto umiksajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i vaniliju. Nanesite na vrh torte i ukrasite bobičastim voćem po izboru.

Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Za bolje zdravlje i veće mišiće: Uvjerljivi razlozi zbog kojih bismo češće trebali jesti grašak U kremastu tjesteninu s graškom možete naribati i malo parmezana Proljetni pesto od graška Pikantno varivo od graška +4 Hladna salata od tjestenine, šunke i graška