Torta od palačinki svakoga će oduševiti i izgledom i okusom. U ovoj varijanti dolazi s finom kremom od vanilije i bobičastim voćem, pa je idealna za druženja na otvorenom i tople dane.
Posla ima tek malo više nego kad pečete obične palačinke, ali sav trud i svaka uložena minuta se ispali zabog wow-efekta koji ćete postići ovom laganom torom. Od smjese ćete dobiti 18 do 20 palačinki (promjera 23 centimetra) pa će i broj slojeva biti prilično impresivan. Uživajte!
Torta od palačinki - sastojci:
Za kremu
- 8 velikih žumanjaka
- 55 g kukuruznog škroba
- ½ čajne žličice soli
- 200 g šećera, podijeljeno
- 945 ml punomasnog mlijeka
- 55 g maslaca, narezanog na kockice, sobne temperature
- 4 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 475 ml slatkog vrhnja
Za palačinke
- 710 ml punomasnog mlijeka
- 3 velika jaja, umućena
- 240 g višenamjenskog brašna
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 3/4 čajne žličice praška za pecivo
- 115 g maslaca, otopljenog, plus za namastiti tavu
Za ukras
- 240 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 500 - 800 g bobičastog voća (malina, jagoda, borovnica, kupina…)
Torta od palačinki - priprema:
- U velikoj vatrostalnoj zdjeli umutite žumanjke, kukuruzni škrob, sol i 1/2 šalice šećera.
- U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko i preostali šećer i miješajte sve dok se šećer ne otopi i mlijeko ne počne kuhati. Neprestano miješajući, ulijte polovicu vrućeg mlijeka sa šećerom u smjesu od jaja. Ulijte smjesu mlijeka i jaja u lonac i kuhajte na srednjoj vatri, neprestano miješajući, dok krema za tijesto ne zavrije i ne zgusne se do konzistencije pudinga, 1 do 2 minute. Kuhajte, miješajući, još 1 minutu, a zatim maknite s vatre. Umiješajte maslac i vaniliju.
- Vruću kremu za tijesto ulijte na lim za pečenje i prekrijte je prozirnom folijom, tako da se zalijepi direktno na kremu. Ohladite u hladnjaku.
- U velikoj zdjeli čvrsto umiksajte vrhnje za šlag. Prebacite hladnu kremu za tijesto u drugu veliku zdjelu i miksajte dok ne postane glatka. Umiješajte četvrtinu šlaga u kremu za tijesto. Pomoću gumene špatule pažljivo umiješajte preostali šlag. Kremu spremite u hladnjak.
- Zajedno miksajte mlijeko, jaja, brašno, vaniliju, sol, prašak za pecivo i 4 žlice otopljenog maslaca dok ne dobijete glatku smjesu. Prekrijte zdjelu folijom i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat ili do 2 dana.
- U velikoj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri otopite preostalu 1 žličicu maslaca. Umutite tijesto, zatim kutlačom vadite smjesu i ispecite palačinke.
- Svaku pečenu palačinku prekrijte papirom za pečenje prije nego na nju stavite drugu.
- Ostavite palačinke da se ohlade.
- Složite tortu tako da na palačinku stavite otprilike pola šalice kreme i razmažete je, ali ne sasvim do ruba. Poklopite je drugom i ponovite sve. Završite slaganje palačinkom.
- Tortu od palačinki prekrijte folijom i ostavite je u hladnjaku barem 4 sata ili preko noći.
- U velikoj zdjeli čvrsto umiksajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i vaniliju. Nanesite na vrh torte i ukrasite bobičastim voćem po izboru.
Krema
Palačinke
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Za bolje zdravlje i veće mišiće: Uvjerljivi razlozi zbog kojih bismo češće trebali jesti grašak