São Miguel je najveći otok Azora, arhipelaga poznatog po dobrim valovima za surfanje, vulkanima i kitovima. Azori se sastoje od devet vulkanskih otoka udaljenih oko 1500 kilometara od matičnog Portugala, načičkanih u Atlantskom oceanu.

Osim zbog prirodnih ljepota, u São Miguel se dolazi zbog jedinstvenog specijaliteta pripremljenog u vulkanskom tlu. Struja niti plin nisu potrebni, tek ponešto strpljenja dok se meso i povrće ne skuhaju od topline vode i vulkanske zemlje.

Za specijalitet otoka koji se naziva cozido das furnas kuhari najprije pripremaju više vrsta mesa i kobasica te povrće poput krumpira, kupusa i mrkve. Dodaju se i krvavice te chorizo. Nikakva voda niti temeljac nisu potrebni jer će sastojci ispustiti svoj sok u kojem će se dugo krčkati na pari. Najvažniji i mnogima najteži dio recepta je rano buđenje – kuhari ustaju u četiri sata ujutro da bi spustili lonce u rupe na dubinu od metra.

Priprema specijaliteta koji u Portugalu ima status kao peka u Hrvatskoj, prvenstveno je muški posao. Iako ima i žena koje to vješto čine, najlakše je udvoje spustiti teški lonac. To najčešće čine očevi sa sinovima kako bi im prenijeli obiteljske tajne kuhanja koje se čuvaju generacijama.

Cozido se krčka oko šest do osam sati na 100°C – i tako već gotovo jedno stoljeće. Tradicija je krenula u doba božićnih blagdana, ali danas se jede u svako doba godine. Nekoć se nisu koristili lonci s poklopcima nego plahte u koje su se zamatale namirnice i spuštale u rupe. Kuće na otoku koje imaju gejzire s vrućom vodom u dvorištima redovito ih koriste za pripremu graha, jela od bakalara i drugih specijaliteta. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju