Japanski omlet tamagoyaki "flafasta" je senzacija od samo nekoliko sastojaka koja se tradicionalno poslužuje za doručak. Iako je odlična u jednostavnoj varijanti, postoje brojni recepti koji uključuju i razne dodatke - nori alge, rižu za sushi, povrće poput poriluka, luka, mrkve i druge dodatke (što možete provjeriti u našoj galeriji fotografija). U Japanu se tamagoyaki priprema u četvrtastoj tavi koja se naziva tamagoyakiki, ali poslužit će i okrugla, kako prikazuje i video ispod recepta. 

Glavna razlika u tehnici pripreme u odnosu na to kako smo naviknuli pripremati omlet je u tome što se cijela smjesa ne dodaje odjednom u tavu, nego se ulijeva više puta kako bi se stvrdnula taman toliko da se može savijati u rolicu. Jedan od trikova kuhara kako bi omlet bio prozračniji je cijeđenje smjese jaja kroz cjedilo prije pečenja, pa ako želite, možete iskušati tu metodu. Nemate li kist za premazivanje tave uljem, poslužit će i komad papirnatog kuhinjskog ručnika kojim možete premazivati tavu.

Dashi je sastojak koji se u japanskoj često koristi u obliku praha, a radi se o dehidriranom temeljcu, koji možete zamijeniti i kombinacijom mirina i sojina umaka - po žličica od svakoga bit će dovoljna za fini okus, a prema ukusu dodajte i prstohvat soli.

Sastojci za japanski omlet:

⅛ žličice dashi praha
⅛ žličice soli
¼ žličice sojina umaka
1 žličica šećera 
¼ šalice vode (60 ml)
2 jaja
ulje

Priprema:

1. U maloj posudi pomiješajte dashi, sol, šećer, sojin umak i vodu.

2. U srednjoj posudi razmutite jaja i dodajte pripremljenu mješavinu začina i vode. Miješajte dok se dobro ne sjedini.

3. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i premažite je tankim slojem ulja.

4. Ulijte trećinu smjese od jaja u tavu i brzo promiješajte da prekrije cijelu tavu. Kada je jaje napola stegnuto, lagano ga zarolajte (to možete učiniti pomoću drvenih štapića) i zatim ulijte drugu trećinu smjese od jaja.

5. Podignite savijeno jaje i pustite da smjesa teče ispod njega. Kada se napola stegne, zarolajte omlet i ponovite postupak s ostatkom smjese. Narežite na komade veličine zalogaja. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju