Složenac s tunjevinom ukusno je, zasitno i utješno je jelo za koje vam ne trebaju ni kulinarska vještina ni skupi sastojci, već samo svakodnevne namirnice i 20 minuta da ih nasjeckate, popirjate i posložite.
Posebnu draž ovome složencu daje fina zapečena korica od panko mrvica i parmezana koju je teško - ne obožavati. Dobar tek!
Složenac s tunjevinom - sastojci:
- 225 g tjestenine
- 45 g maslaca, podijeljeno
- 1/2 srednjeg žutog luka, nasjeckanog
- 2 stabljike celera rebraša, nasjeckane
- 300 g šampinjona, tanko narezanih
- 1/2 čajne žličice soli
- Svježe mljeveni crni papar
- Prstohvat kajenskog papra
- 2 žlice brašna
- 180 ml pilećeg temeljca
- 120 ml punomasnog mlijeka
- 1 žlica limunovog soka
- 170 g tune iz konzerve, ocijeđene i usitnjene
- 100 g sira (mozzarelle, goude ili bijelog cheddara), naribanog
- 50 g svježe naribanog parmezana, podijeljeno
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 2 žlice sjeckanog kopra
- 2 žlice sjeckanog vlasca
- 15 g panko mrvica
Složenac s tunjevinom - priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
- U velikoj tavi prikladnoj za pećnicu na srednje jakoj vatri otopite 30 g maslaca. Dodajte luk, celer i gljive te pirjajte, povremeno miješajući, dok malo ne omekšaju, oko 5 minuta. Začinite solju, paprom i kajenskim paprom.
- Pospite brašnom i kuhajte još 2 minute. Ulijte pileći temeljac i mlijeko i pustite da se lagano kuha dok ne zavrije. Smanjite vatru, kuhajte još 2 do 3 minute da se zgusne, a zatim ugasite vatru.
- Umiješajte sok od limuna, tunu, tvrdi sir, polovicu parmezana i začinsko bilje te promiješajte.
- Otopite preostali maslac i pomiješajte ga s panko mrvicama i preostalim parmezanom i prelijte preko tjestenine s tunjevinom.
- Pecite u pećnici 15 do 20 minuta, dok mrvice i parmezan na vrhu ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Dođite na omiljeni doručak: FRüHSTüCK na Bundeku slavi 10. rođendan