Složenac s tunjevinom ukusno je, zasitno i utješno je jelo za koje vam ne trebaju ni kulinarska vještina ni skupi sastojci, već samo svakodnevne namirnice i 20 minuta da ih nasjeckate, popirjate i posložite. 

Posebnu draž ovome složencu daje fina zapečena korica od panko mrvica i parmezana koju je teško - ne obožavati. Dobar tek!

Složenac s tunjevinom - sastojci:

  • 225 g tjestenine
  • 45 g maslaca, podijeljeno
  • 1/2 srednjeg žutog luka, nasjeckanog
  • 2 stabljike celera rebraša, nasjeckane
  • 300 g šampinjona, tanko narezanih
  • 1/2 čajne žličice soli
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Prstohvat kajenskog papra
  • 2 žlice brašna
  • 180 ml pilećeg temeljca
  • 120 ml punomasnog mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 170 g tune iz konzerve, ocijeđene i usitnjene
  • 100 g sira (mozzarelle, goude ili bijelog cheddara), naribanog
  • 50 g svježe naribanog parmezana, podijeljeno
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 2 žlice sjeckanog kopra
  • 2 žlice sjeckanog vlasca
  • 15 g panko mrvica

Složenac s tunjevinom - priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite.
  2. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
  3. U velikoj tavi prikladnoj za pećnicu na srednje jakoj vatri otopite 30 g maslaca. Dodajte luk, celer i gljive te pirjajte, povremeno miješajući, dok malo ne omekšaju, oko 5 minuta. Začinite solju, paprom i kajenskim paprom.
  4. Pospite brašnom i kuhajte još 2 minute. Ulijte pileći temeljac i mlijeko i pustite da se lagano kuha dok ne zavrije. Smanjite vatru, kuhajte još 2 do 3 minute da se zgusne, a zatim ugasite vatru.
  5. Umiješajte sok od limuna, tunu, tvrdi sir, polovicu parmezana i začinsko bilje te promiješajte.
  6. Otopite preostali maslac i pomiješajte ga s panko mrvicama i preostalim parmezanom i prelijte preko tjestenine s tunjevinom.
  7. Pecite u pećnici 15 do 20 minuta, dok mrvice i parmezan na vrhu ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Dođite na omiljeni doručak: FRüHSTüCK na Bundeku slavi 10. rođendan FRüHSTüCK - 8 FRüHSTüCK - 7 FRüHSTüCK - 6 +4 FRüHSTüCK - 5