U vrijeme dok cijene lete u nebo dobro je znati da još uvijek postoje mjesta u Zagrebu na kojima možete pojesti nešto fino i toplo bez previše brige oko stanja u novčaniku. Mini-napolitanska pizza za 2,5 eura jedno je od takvih jela koje ćete pronaći u pizzeriji Shango na Svetom Duhu u Krčelićevoj ulici.

No osim Đačke pizze, mala kvartovska pizzerija krije brojna iznenađenja – od vrhunskih sastojaka, poput povrća koje fermentira u staklenkama na policama, čvaraka od sušenih svinjskih obraza (guanciale) ili pak larda - pa do toplog i prijateljskog ugođaja. Vlasnik Tomislav Šango, čije je ime poznato u krugovima zaljubljenika u film i glazbu ispričao nam je nešto više o tome kako je sve počelo.

"Pizzeriju vodimo kao tim – mladi, ambiciozni ljudi, svi zaljubljenici u pizzu. Moja dugogodišnja prijateljica, koja je danas jedna od pizzaiola u lokalu, i ja zajedno smo prošli kroz pizza početke – eksperimentirali smo, učili, kasnije radili u poznatim zagrebačkim pizzerijama, brusili vještine i skupljali iskustvo na festivalima i sezonama. Na svim tim putovima sam upoznao i drugog kolegu s kojim sam zaokružio cijelu priču, mlad i ambiciozan pizza majstor. Sve to dovelo nas je do trenutka kada smo odlučili stvoriti nešto svoje", kaže. 

O prostoru, imenu pizzerije i dugoj fermentaciji 

Tomislav je dugo tražio prostor, a pronašao ga je sasvim slučajno – baš kad je prestao aktivno tražiti. Ispostavilo se da je pravo mjesto cijelo vrijeme bilo tu, u kvartu u kojem živi već 25 godina. Prirodno je bilo i da pizzerija nosi ime koje je izvedeno iz njegovog prezimena.

"Od početka nam je bilo važno da ovo ne bude samo još jedna pizzerija, već mjesto koje donosi nešto drugačije. Svaki detalj je pažljivo osmišljen – od izbora peći do recepta za tijesto. Naš koncept temelji se na dugoj fermentaciji, koja tijestu daje lakoću i probavljivost, dok vrhunski sastojci i laktofermentirano povrće donose dodatnu dubinu okusa. Uz pizze, nudimo i kombuchu – prirodno, osvježavajuće piće koje se savršeno uklapa u našu filozofiju“, kaže vlasnik, a zanimalo nas je i kako gastronomija pronađe svoje mjesto između glazbe i filma, kojima se bavi.

"Film i glazba oduvijek su dio mene, moje prošlosti, a možda i budućnosti. Nekad davno završio sam režiju na Akademiji dramske umjetnosti i radio na raznim projektima, no kroz sve to gastronomija je uvijek bila nešto što me fasciniralo i inspiriralo. Hranu istražujem cijeli život, a fermentacijom se bavim već osam godina – proučavam sastojke, njihove procese i povijesni značaj. Ova pizzerija jedna je od epizoda mog života, ali želim da bude više od toga. Cilj mi je stvoriti poligon za mladu ekipu koja dijeli moju strast – da istražuju, uče i izraze svoju kreativnost kroz hranu", otkriva. 

Velike porcije, fer cijene: Kiosk s omiljenim sendvičima ima novu terasu - i fine deserte Fiorito - 12 Fiorito - 13 Fiorito - 14 +8 Fiorito - 11

Najpopularnije pizze i ružičasti Cadillac 

Shango trenutno radi u formatu za van, no na proljeće planiraju terasu. Imaju i dva mala stola unutra, a kako nam priča vlasnik, često ih zauzmu parovi koji ne mogu dočekati probati pizzu - ili oni koji vole uživati u njoj dok je još vruća. Želite li sjesti, preporučuje se rezervacija jer se uvijek traži mjesto više. Unutra ćete vidjeti i Cadillac, umjetničko djelo Tomislavovog dugogodišnjeg prijatelja, akademskog kipara Ivana Fijolića, poznatog po kipu Bruce Leeja.

"Njegov Cadillac savršeno pristaje uz prostor. Ružičasta boja dominira interijerom jer simbolizira ljubav prema sebi i blagostanje, a željeli smo da taj osjećaj prožima i atmosferu pizzerije“, otkriva vlasnik.

Kad je riječ o ponudi, jelovnik možete proučiti na Instagramu i vidjeti da se za klasične pizze cijene kreću od oko 6,50 eura za Marinaru na kojoj ćete osim San Marzana pronaći i laktofermentirane cherry rajčice i češnjak, kao i vrhunsko mlado maslinovo ulje, a pozornost privlače i Vepar Tartuf s mortadelom od vepra s tartufima (11,50 eura), pikantna 'Nduja (10 eura) i druge divote.

Đačka, odnosno mala pizza dolazi u dvije varijante – kao Margherita ili Vesuvio. Odlučiti se možete i za talijanski sendvič u pizza tijestu – panuozzo, čije se cijene kreću od 8,50 do 11,50 eura. Focaccia se pak peče po narudžbi i dovoljna je velika za šestero – bilo u mirisnoj varijanti s rajčicama, aromatičnim začinima i biljem, ili u slatkom ruhu s jabukama, cimetom, orasima i premazom od lakto fermentiranih smokvi u medu. Na slatkoj strani menija su i tiramisu te rum baba za 4 eura.

"Vjerujemo da restorani nisu samo mjesta gdje se jede, već i prostori koji educiraju i šire svijest o hrani. Naše pizze osmišljene su s tim na umu – bestselleri poput Guancije (s čvarcima od guancialea), Quattro Špeka (kombinacija Larda, guancialea, pancette i rolanog špeka) i Sv. Duha privukli su najviše pažnje. Osobno, Pesto mi je jedan od favorita – ne samo zbog okusa, već i zbog vizualnog kontrasta zelenog pesta, žutih i crvenih Datterini rajčica na toploj podlozi tijesta“, priča nam vlasnik i dodaje:

"Vino je moja druga ljubav, i za mene ne postoji bolja kombinacija od dobre pizze i čaše pažljivo odabranog vina. Zato sam odlučio spojiti ta dva svijeta u prostoru koji slavi jednostavne, ali promišljene okuse. Ovo mjesto nastalo je iz ljubavi, strasti i zajedništva. Ako volite dobru pizzu i ležernu, toplu atmosferu, svratite – vrata su vam uvijek otvorena“.

Najbolje krafne u Krafneraju: Što probati, a što preskočiti u novoj zagrebačkoj pekarnici Krafneraj - 6 Krafneraj - 4 Krafneraj - 3 +2 Krafneraj - 2