Pratite recept, trudite se, gledate video – ali vam baš nikako ne uspijeva dobiti jelo koje barem malo nalikuje onom koje ste htjeli skuhati. Najčešće problem uopće nije u kuhanju, već u nekim sitnicama na koje vas nitko – ako baš niste pohađali kulinarsku školu - nije upozorio.

Donosimo nekoliko savjeta profesionalnih kuhara uz koje ćete početi rasturati u kuhinji, pratili recept ili ne.

Osnove osnova

Ako je jelo bljutavo i neukusno, dodajte malo soli. Najčešće je tako jednostavno. Nemojte se bojati soliti i nekoliko puta tijekom kuhanja, u raznim fazama dovršenosti jela.

Ali ako vam je jelo i dalje nema dobar okus, a pogotovo ako u njemu ima rajčica - dodajte i malo šećera. Šećer će pojačati okus i drugom slatkastom povrću poput mrkve i cikle te ima važnu ulogu u balansiranju okusa.

Ako su vam se svi okusi u jelu nekako stopili, to možete popraviti – kiselinom. Malo octa ili soka od limuna posvjetlit će okuse i, baš poput soli i šećera, uravnotežuje ih.

Namirnice i jela

Svaka bi se namirnica koji koristimo u gastronomiji mogla izučavati mjesecima, no ponekad je razlog tome zašto je ne znamo spremiti puno jednostavniji i zapravo i ne zahtijeva poznavanje detalja.

Primjerice, za meso, ribu, mekušce i plodove mora vrijedi jedno zajedničko pravilo i puno prije nego što se približe vatri: potpuno ih osušite prije prženja ili pečenja. Upijte svu vlažnost papirnatim ručnicima ili ih ostavite da se suše na zraku u hladnjaku nekoliko sati prije kuhanja.

Ako koristite orašaste plodove u jelu, uvijek ih prepržite i primijetit ćete ogromnu razliku u okusu, aromi i zaokruženosti čitavog jela. Isto pravili vrijedi i za začine toplina ima, naime pomaže da oslobode arome.

Kuhanje tjestenine uvijek dovršite u umaku s kojim ćete je poslužiti. Ako je umak pregust, dodajte malo vode za tjesteninu.

Umake pak uvijek završite s nekoliko komadića maslaca. Hladan će maslac toplom umaku dati finu teksturu, sjaj i bogatiji okus.

Nužna oprema

Za kraj, a mogli smo i započeti s ovom cjelinom – oprema. Prvo, drugo i treće što morate zapamtiti zauvijek je: nož uvijek mora biti naoštren.
Dalje će svatko imati neki svoj savjet, a mi bismo iz mora dobrih izdvojili za sada još samo dva.

Tava se ne struže nego deglazira vinom ili temeljcem. To je priprema i investicija u svako sljedeće jelo koje ćete spremati.

I na kraju, i to zato da vam dulje ostane, jer se ovaj jednostavan savjet često preskače a izravno utječe na vašu brzinu, okretnost i spretnost u kuhinji: neka vam kuhinjska krpa uvijek bude pri ruci. Spriječit će opekline, skratiti vrijeme bezglavog muvanja po kuhinji i upiti sve što nije trebalo kapnuti, a kapnulo je.

  Kako se prije toga nismo sjetili! Genijalan trik za savršeno pečene - i brzo gotove krumpire Krumpir - 4 Krumpir - 1 Krumpir - 5 +1 Krumpir - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju