• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Nadomak Zadra: Terasa sa savršenim pogledom za guštanje u okusima Mediterana

Moderna mediteranska kuhinja, filozofija je chefa Viktora Vercoustrea, koji svojim jelima odaje počast lokalnim namirnicama u restoranu Momento...

Nika Borovac 4.09.2020 11:37 komentari
viber Created with Sketch.
Restoran Momento - 11
Restoran Momento - 11 (Foto:Momento)

Galerija Pečeni filet brancina, krema od pečenih balancana, sotirano srce luka i koromača, tartar od tikvica i crnih maslina s raviolom od pomidora 11 Restoran Momento - 2 11 Restoran Momento - 3 11 Restoran Momento - 4 11

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

U Petrčanima pokraj Zadra krajem svibnja se otvorio restoran Momento u kojem francuski chef Viktor Vercoustre priprema mediteranske specijalitete s domaćim namirnicama. Sudeći prema reakcijama gostiju na društvenim mrežama Momento je sjajno mjesto ako tražite finu hranu po prijateljskim cijenama s pogledom od „milijun kuna“ s terase, kada sunce zalazi iza Ugljana.

„Pogled je ovdje predivan, gledamo na otok Ugljan i zalazak sunca koji ostavlja bez daha, i to sa svih 90 sjedećih mjesta na terasi. Otvorili smo Momento krajem svibnja, nedugo nakon završetka karantene. Ipak, uz predani rad rizik se isplatio. U sezoni koja nije obećavala gosti su se uporno vraćali – kako domaći, tako i strani. Samo dva mjeseca nakon otvaranja na Tripadvisoru smo skočili na prvo mjesto restorana u Petrčanima. Od gostiju uglavnom čujemo da su jedva dočekali vratiti se u Momento zbog sezonskih i domaćih namirnica te drugačijeg pristupa ovom poslu, zbog kvalitetne ponude i opuštene atmosfere“, kažu nam vlasnici.

Mediteranska kuhinja s domaćim namirnicama spremljenima na moderan način njihova je filozofija.

„Svježe i domaće, to je standardna tvrdnja mnogih jadranskih restorana, no mi sezonske namirnice uistinu nabavljamo od malih i srednjih poduzeća, OPG-ova i lokalnih ribara. Filozofija nam je kvaliteta ispred kvantitete, jelovnik je probran i ne prevelik. Uživanje u hrani u ugodnoj atmosferi bez žurbe je ono što želimo učiniti našim zaštitnim znakom. U Momentu su i hrana i posluga baš vrhunski, bez osjećaja da ste trebali doći obučeni u smokinge i večernje toalete. Ovdje vas čeka malo hedonističko putovanje kroz okuse, a posluživat će vas školovano osoblje koje zna kako se valja odnositi prema gostu. Jako pazimo na taj dio usluge“, otkrivaju.

Viktor Vercoustre je odrastao je i školovao se u Francuskoj, a majka Hrvatica mu je usadila ljubav prema Lijepoj Našoj. Proveo je nekoliko godina radeći po restoranima u Parizu, Londonu, kao i u nekoliko hrvatskih restorana poput zagrebačkog Noela.

„Viktor je prošao sve, od bistroa do gastronomskih restorana s jako visokim kriterijima i pravi je, formirani, iskusni chef. Kvaliteta namirnica na prvom mu je mjestu, a stalno razmišlja kako poboljšati ili modernizirati jelo. Kuharski uzori su mu Dominique Bouchet i Philippe Serre kod kojih je radio i stjecao iskustva“, doznajemo.

Ono što Viktor poručuje svojim tanjurima je: “Ovo je iskrena manifestacija moje ljubavi prema hrani. Molim vas, uživajte.”

„Budući da kuhamo sa sezonskim namirnicama jela se povremeno mijenjaju, no sve je uvijek u skladu s prirodnim ciklusom, a glavninu naših namirnica nabavljamo u krugu od tridesetak kilometara.

Umake, temeljce, dodatke, priloge - sve to radimo sami. Primjerice, sami fermentiramo voće, radimo domaći kvasac, kiselimo povrće i voće, radimo infuzirana ulja od samoniklog bilja i slično“, objašnjava chef i dodaje kako u dogovoru s vegetarijancima i veganima pripremaju jela ovisno o njihovim željama.

U Momentu imaju sažetu vinsku kartu, a oko 15 vina ponuđeno je na čaše.

„Vinska karta je probrana i sažeta, baziramo se na više dalmatinskih regija te nudimo butelje nekoliko cijenjenih kontinentalnih i istarskih vinara. Dakako, promjene u jelovniku uvijek prate i promjene u ponudi vina“, kažu u Momentu.

Osim vina, pijuckaju se i domaći likeri od borovnice, šljive i jagode, kao i domaća travarica od 35 vrsta velebitskih trava, koja je i digestiv kuće.

„Svaki gost koji ode iz Momenta s osjećajem da je doživio nešto posebno mali je uspjeh ovog tima. Sigurni smo da će gosti prepoznati naša nastojanja da ponudimo nešto posebno a pristupačno i zbog toga nam se vraćati.

Nastavit ćemo promovirati hrvatsku gastronomiju kvalitetom, inovativnošću i prepoznatljivošću, usprkos generalno slaboj situaciji u lokalnoj ponudi. Ili baš zbog nje“, kažu nam vlasnici, pozivajući vas da iskušate njihova jela i uživate u zalascima sunca.

  • #gdje sjesti
  • #petrčane
  • #Zadar
  • #momento
  • #Viktor Vercoustre
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
show
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Dagur Sigurdsson postaje sve više pravi morski Hrvat: Evo na što se odlučio
čestitke!
Dagur Sigurdsson postaje sve više pravi morski Hrvat: Evo na što se odlučio
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Klet Kozjak - 12
Idila!

Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

Jelovnik Kleti Kozjak tipično je lokalan. Tradicionalni zagorski specijaliteti ovdje se spravljaju od svježih namirnica iz vlastite proizvodnje, a uz vlastito vino, ponudu obogaćuju i domaći prirodni sokovi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Restaurant Labrax Hrana i piće
    Nema greške

    Restoran Labrax u Zadru: "Drugačije i majstorski pripremljeno - mjesto gdje ćete pojesti nešto što do sad niste"

  • Konoba Maslina na Žižnju - 12 Hrana i piće
    S kupanja na ručak

    U morskom dvorištu Pašmana: Konoba na "pustom" otoku u kojoj se uživa svim osjetilima

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close