U Petrčanima pokraj Zadra krajem svibnja se otvorio restoran Momento u kojem francuski chef Viktor Vercoustre priprema mediteranske specijalitete s domaćim namirnicama. Sudeći prema reakcijama gostiju na društvenim mrežama Momento je sjajno mjesto ako tražite finu hranu po prijateljskim cijenama s pogledom od „milijun kuna“ s terase, kada sunce zalazi iza Ugljana.

„Pogled je ovdje predivan, gledamo na otok Ugljan i zalazak sunca koji ostavlja bez daha, i to sa svih 90 sjedećih mjesta na terasi. Otvorili smo Momento krajem svibnja, nedugo nakon završetka karantene. Ipak, uz predani rad rizik se isplatio. U sezoni koja nije obećavala gosti su se uporno vraćali – kako domaći, tako i strani. Samo dva mjeseca nakon otvaranja na Tripadvisoru smo skočili na prvo mjesto restorana u Petrčanima. Od gostiju uglavnom čujemo da su jedva dočekali vratiti se u Momento zbog sezonskih i domaćih namirnica te drugačijeg pristupa ovom poslu, zbog kvalitetne ponude i opuštene atmosfere“, kažu nam vlasnici.

Mediteranska kuhinja s domaćim namirnicama spremljenima na moderan način njihova je filozofija.

„Svježe i domaće, to je standardna tvrdnja mnogih jadranskih restorana, no mi sezonske namirnice uistinu nabavljamo od malih i srednjih poduzeća, OPG-ova i lokalnih ribara. Filozofija nam je kvaliteta ispred kvantitete, jelovnik je probran i ne prevelik. Uživanje u hrani u ugodnoj atmosferi bez žurbe je ono što želimo učiniti našim zaštitnim znakom. U Momentu su i hrana i posluga baš vrhunski, bez osjećaja da ste trebali doći obučeni u smokinge i večernje toalete. Ovdje vas čeka malo hedonističko putovanje kroz okuse, a posluživat će vas školovano osoblje koje zna kako se valja odnositi prema gostu. Jako pazimo na taj dio usluge“, otkrivaju.

Viktor Vercoustre je odrastao je i školovao se u Francuskoj, a majka Hrvatica mu je usadila ljubav prema Lijepoj Našoj. Proveo je nekoliko godina radeći po restoranima u Parizu, Londonu, kao i u nekoliko hrvatskih restorana poput zagrebačkog Noela.

„Viktor je prošao sve, od bistroa do gastronomskih restorana s jako visokim kriterijima i pravi je, formirani, iskusni chef. Kvaliteta namirnica na prvom mu je mjestu, a stalno razmišlja kako poboljšati ili modernizirati jelo. Kuharski uzori su mu Dominique Bouchet i Philippe Serre kod kojih je radio i stjecao iskustva“, doznajemo.

Ono što Viktor poručuje svojim tanjurima je: “Ovo je iskrena manifestacija moje ljubavi prema hrani. Molim vas, uživajte.”

„Budući da kuhamo sa sezonskim namirnicama jela se povremeno mijenjaju, no sve je uvijek u skladu s prirodnim ciklusom, a glavninu naših namirnica nabavljamo u krugu od tridesetak kilometara.

Umake, temeljce, dodatke, priloge - sve to radimo sami. Primjerice, sami fermentiramo voće, radimo domaći kvasac, kiselimo povrće i voće, radimo infuzirana ulja od samoniklog bilja i slično“, objašnjava chef i dodaje kako u dogovoru s vegetarijancima i veganima pripremaju jela ovisno o njihovim željama.

U Momentu imaju sažetu vinsku kartu, a oko 15 vina ponuđeno je na čaše.

„Vinska karta je probrana i sažeta, baziramo se na više dalmatinskih regija te nudimo butelje nekoliko cijenjenih kontinentalnih i istarskih vinara. Dakako, promjene u jelovniku uvijek prate i promjene u ponudi vina“, kažu u Momentu.

Osim vina, pijuckaju se i domaći likeri od borovnice, šljive i jagode, kao i domaća travarica od 35 vrsta velebitskih trava, koja je i digestiv kuće.

„Svaki gost koji ode iz Momenta s osjećajem da je doživio nešto posebno mali je uspjeh ovog tima. Sigurni smo da će gosti prepoznati naša nastojanja da ponudimo nešto posebno a pristupačno i zbog toga nam se vraćati.

Nastavit ćemo promovirati hrvatsku gastronomiju kvalitetom, inovativnošću i prepoznatljivošću, usprkos generalno slaboj situaciji u lokalnoj ponudi. Ili baš zbog nje“, kažu nam vlasnici, pozivajući vas da iskušate njihova jela i uživate u zalascima sunca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju