Kandidati MasterChefa suočili su se s izazovom održivog kuhanja i smanjenja otpada kroz suradnju s projektom „Hrana se ne baca“. Nakon nominacija, Eni, Ivo, Ivana i Petar prošli su tri faze stres testa, uključujući prepoznavanje namirnica, odgovaranje na pitanja i repliciranje jela od ostataka hrane.
Eni i Ivo osigurali su prolaz u prvim fazama, dok su Ivana i Petar u završnici replicirali tri kreativna jela chefa Marina Medaka koje je pripremio od ostataka hrane. U nastavku donosimo recepte u kojima možete vidjeti kako što maksimalnije iskoristiti namirnice.
French toast creme brulee sa sotiranim šljivama
Sastojci:
- Stari kruh
- Vrhnje za šlag
- Šljive
- Smeđi šećer
- Maslac
- Limun
Priprema:
- Narezani kruh namočiti u slatko vrhnje kojem je dodana korica limuna.
- Uvaljati u tučena jaja i peći na maslacu.
- Na maslac dodati đumbir i cimet te sotirati polovice šljiva.
- French toast posuti smeđim šećerom i karamelizirati brenerom.
Riblja pašteta s kaparima i prepečenim kruhom u maslinovom ulju
Sastojci:
- Pečene skuše
- Maslac
- Kapari
- Sol
- Stari kruh
- Kiseli krastavci
- D
- Fileti inćuna
- Papar
- Češnjak
- Svježi sir
Priprema:
- Očistiti ribu.
- Nasjeckati krastavce, češnjak, kapare i inćune.
- Dodati ribu, svježi sir i lagano otopljeni maslac. Začiniti.
- Stari kruh preliti maslinovim uljem i prepeći. Istrljati s češnjakom.
Gratinirane lazanje sa sirom u kieslom vrhnju
Sastojci:
- Kiselo vrhnje
- Pečene lazanje
- President trapšist
- Sol i papar
- Češnjak
- Dimljena slatka paprika
Priprema:
- U kiselo vrhnje umiješati slatku dimljenu papriku, sol, papar i dehidrirani češnjak.
- Trapist naribati i gratinirati.