Patlidžan je vrlo fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine – može se peći, pirjati i pohati. S njime se radi i vrlo ukusan blisko-istočan namaz po imenu baba ganoush.

S obzirom da patlidžan može biti i iznimno gorak, mnogi strahuju od pripreme ove namirnice u vlastitom domu što je prava šteta.

Upravo zato donosimo vam recept za najjednostavnije varivo od patlidžana koje mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji.

Ono ima dimljeni i pomalo orašast okus koji možete poslužiti s kruhom, rižom, pa čak ga i preliti preko kuhane tjestenine.

Sastojci za varivo od patlidžana:

  • 2 velika patlidžana
  • 400 g komadića rajčice iz konzerve
  • 15 g sušenih vrganja
  • 2 čajne žličice mediteranske mješavine začina
  • 2 čajne žličice mljevenog kumina
  • 2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • 1 pileća ili povrtna kocka za juhu
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličica meda
  • 1 čajna žličice sezamovog ulja
  • sol i papar po želji

Priprema variva od patlidžana

  1. Patlidžane ogulite i narežite na kocke veličine oko 2 centimetara. Ako imate organske plodove, patlidžane možete ostaviti i neoguljene, ali ih prije dobro operite.
  2. Stavite patlidžane u veliki lonac zajedno sa sjeckanim rajčicama iz konzerve i koncentratom rajčice. Sve dobro promiješajte.
  3. Ubacite u lonac i sušene vrganje, povrtnu ili pileću kocku i med. Začinite sa soli, paprom, mediteranskom mješavinom, kuminom i dimljenom paprikom u prahu.
  4. Pustite da se varivo kuha na laganoj temperaturi oko 30 do 40 minuta, odnosno dok patlidžan ne omekša do kraja.
  5. Varivo možete po želji izblendati sa štapnim mikserom.
  6. Začinite varivo s malo sezamova ulja i poslužite toplo. Dobar tek!

Bez gorčine: 5 trikova kuhara s kojima će pečeni patlidžan uvijek imati sjajan okus Jela s patlidžanom - 1 Jela s patlidžanom - 3 Jela s patlidžanom - 4 +3 Jela s patlidžanom - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju