Odrezak Salisbury (engl. Salisbury steak) dobio je ime prema američkom liječniku, dr. Jamesu Salisburyju, koji je potkraj 19. stoljeća vjerovao kako faširanac od mljevenog junećeg mesa može izliječiti brojne bolesti.

U trendu Piccolina kućica, Gata, Airbnb - 1 70 eura za noć Za savršen odmor dovoljno je svega 19 kvadrata! Dokaz je i ova kućica u okolici Splita Kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za sveznalice i one koji će to tek postati Rustica - 4 Velike porcije, ali... Restoran Rustica: "Narodni" restoran na početku Dubrave koji nije ostavio dobar dojam

Ljudima koji su bolovali od tuberkuloze, bronhitisa i gihta prepisivao je da ga jedu tri puta dnevno.

Iako znanost nije potvrdila njegove pretpostavke o zdravstvenim dobrobitima učestale konzumacije mljevenog junećeg mesa, odrezak Salisbury ušao je u američke domove, a danas se jede diljem svijeta.


Odrezak Salisbury zapravo je dobro začinjeni faširanac od mljevenog mesa koji se poslužuje s obilnom porcijom umaka (engl. gravy) i prilogom po želji – najčešće pireom od krumpira.

Sastojci za odrezak Salisbury:

  • 450 g mljevene junetine
  • 375 ml junećeg temeljca
  • 220 g šampinjona
  • 125 ml vode
  • 30 g panko krušnih mrvica
  • 3 žlice kečapa
  • 3 čajne žličice umaka Worcestershirea
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 2 čajne žličice senfa Dijon
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1 čajna žličica soli

Priprema odreska Salisbury:

  1. U velikoj posudi pomiješajte mljevenu junetinu, krušne mrvice, jaje, nasjeckane češnjeve češnjaka, dvije žlice kečapa, senf Dijon, sušeni origano, jednu žlicu umaka Worcestershire i sol. Rukama oblikujte pet odreska debljine oko 2,5 centimetara.
  2. U velikoj tavi zagrijte ulje pa pržite faširance sa svake strane oko dvije minute, dok ne dobiju smeđu boju. Stavite odreske sa strane.
  3. U istoj tavi prepirajajte nasjeckane šampinjone.
  4. Dodajte maslac. Kad se maslac rastopi, dodajte brašno pa miješajte sve zajedno oko pola minute.
  5. Postepeno dodajte juneći temeljac uz neprestano miješanje.
  6. U smjesu dodajte i vodu, preostali umak Worcestershire i preostali kečap.
  7. Uronite u umak i djelomično pečene odreske te ih termički obrađujte još desetak minuta, odnosno dok meso nije pečeno do kraja, a umak se ne zgusne.
  8. Poslužite toplo s prilogom po želji. Dobar tek!

Prošao je rok trajanja? 5 vrsta hrane s kojima riskiramo ako ih jedemo nakon naznačenog datuma Salata +0 Pripazite na rok trajanja kvarljive hrane