Koktel Rossini je klasični talijanski koktel i idealno osvježenje za toplih dana i večeri koje spaja jagode i pjenušavo vino. Jagode se usitne u pire sa šećerom, a potom se ulije prosecco ili pjenušavo bijelo vino. Upravo zbog te jednostavnosti odličan je izbor kao piće za druženje i male zalogaje.

Mirisni koktel privlačnog izgleda ime duguje slavnom talijanskom skladatelju i velikom gurmanu, Gioachinu Rossiniju koji je entuzijastično istraživao gastronomiju, uživao u jelu, ali i nadahnuo razne recepte alla Rossini.

Koktel Rossini se često naziva i rođakom nešto popularnijeg Bellinija, koji je pak osmislio Giuseppe Cipriani, osnivač poznatog bara Harry's u Veneciji. On je pomiješao pire bijelih breskvi iz Verone s pjenušcem i tako kreirao piće koje je posvetio venecijanskom umjetniku iz 15. stoljeća Giovanniju Belliniju, a rekao je kako je boja koktela inspirirana bojama koje je umjetnik koristio u svojim radovima.

Koktel Rossini - sastojci:

  • 8 svježih jagoda + dodatne za ukras
  • 2 žličice šećera (po želji, prilagodite ovisno o slatkoći jagoda)
  • 1 žličica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 240 ml ohlađenog prosecca ili pjenušavog bijelog vina

Koktel Rossini - priprema:

  1. Operite i očistite jagode (uklonite peteljke). U blender stavite jagode, šećer i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete glatki pire.
  2. Po želji procijedite pire kroz gusto sito za glađu teksturu. Ulijte pire u rashlađenu čašu. Dolijte prosecco ili pjenušac. Lagano promiješajte i ukrasite jagodom.

Susrećemo ih svakodnevno: Najotrovnije biljke u Hrvatskoj čija konzumacija može biti kobna Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 18 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 17 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 16 +14 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 15