Husarski keksi blagdanski su klasik koji ne traži previše sastojaka. Nakon što umijesite tijesto od orašastih plodova, poput oraha, lješnjaka ili badema, pričekajte neko vrijeme da se ohladi u hladnjaku – a zatim slijedi najzabavniji dio.

Loptice od tijesta utiskuju se vrškom kuhače kako biste napravili mjesta za nadjev od čokolade ili marmelade. Želite li da se šarene na stolu, isprobajte i nekoliko vrsta nadjeva.

Sastojci za tijesto:

300 g glatkog brašna
200 g oštrog brašna
150 g mljevenih oraha
300 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
3 žumanjka
1 prstohvat soli
1/2 limuna

Nadjev:

omiljena marmelada

Priprema:

1. U posudu dodajte glatko i oštro brašno, šećer, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu limuna, prstohvat soli i promiješajte. Zatim dodajte komadiće omekšalog maslaca i žumanjke te mljevene orahe. Umijesite tijesto i prema potrebi dodajte malo vode.

2. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju pa ga ostavite u hladnjaku na jedan sat. Tijesto oblikujte u valjak pa narežite na komade veličine oraha te svaki oblikujte u kuglicu kojoj u sredinu utisnite dršku kuhače kako biste napravili mjesta za marmeladu.

3. Kuglice složite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 15-20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

4. Marmeladu zagrijte na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa stavite u vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežite vrh i napunite pečene kekse.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju