Pavlova je desert od bjelanjaka i šećera koji potječe Australije i Novog Zelanda. Prvi puta je napravljena dvadesetih godina prošlog stoljeća u čast ruske balerine Anne Pavlove koja je bila na turneji u ovim zemljama, a po njoj nosi i ime.
Torta se sastoji od hrskave kore od bjelanjaka i šećera koja ima mekanu unutrašnjost. Obično se preljeva šlagom i sezonskim voćem.
Mi vam predlažemo zimsku verziju Pavlove u kojoj glavnu riječ imaju osvježavajuće mandarine.
Dobra Pavlova ima savršenu kombinaciju slatkih i kiselih okusa. Baš zato u kremu od mandarina dodajte malo limunova soka i tako stvorite idealni kontrast slatkoći pečenog biskvita od bjelanjaka i šećera.
Sastojci:
Sastojci za Pavlovu:
- 380 g bijelog šećera
- 80 ml vode
- 6 bjelanjaka
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 1,5 čajna žličica octa
- 1 čajna žličica ekstrakta narančina cvijeta
- prstohvat soli
Za kremu od mandarina:
- 250 g šećera
- 125 ml svježe iscijeđenog soka mandarine
- 100 g maslaca
- 2 velika jaja
- 2 žumanjka
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 1 žlica limunova soka
Za posluživanje:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 5-7 mandarina
- šećer u prahu
Priprema:
- Napravite kremu od mandarina: pomiješajte šećer i kukuruzni škrob u loncu. Dodajte dva jaja i dva dodatna žumanjka i sve dobro promiješajte pjenjačom.
- Umiješajte sok od mandarina i limunov sok i sve dobro promiješajte.
- Stavite smjesu na štednjak i lagano je zagrijte.
- Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte sve zajedno oko desetak minuta dok se krema ne zgusne.
- Prebacite kremu u zdjelu, pokrijte je plastičnom folijom i pustite da se ohladi do kraja – barem dva do tri sata.
- Napravite Pavlovu: Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Papirom za pečenje obložite unutrašnjost kalupa za torte, promjera oko 20 centimetara i stavite sa strane.
- Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s malo brašna te uz pomoć električnog miksera.
- Postupno ulijte u smjesu vodu, ocat i ekstrakt narančinog cvijeta.
- Dodajte i prosijani kukuruzni škrob u smjesu.
- Dobivenu smjesu prebacite i razmažite u kalup za torte.
- Pecite Pavlovu u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta. Nakon isteka tog vremena smanjite temperaturu na 130 Celzijevih stupnjeva i pecite još 50 minuta. Isključite pećnicu.
- Ispečenu Pavlovu ostavite u pećnici – bez otvaranja vrata – još 90 minuta nakon što ste isključili pećnicu da bi se kora osušila i ohladila do kraja.
- Napravite tortu: Pečenu Pavlovu stavite na tanjur za posluživanje. Vrhnje istucite u šlag i premažite preko pečene kore. Preko šlaga dodajte kremu od mandarina.
- Oguljene mandarine položite na vrh Pavlove i sve zajedno pospite sa šećerom u prahu. Dobar tek!
10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa +3