Pavlova je desert od bjelanjaka i šećera koji potječe Australije i Novog Zelanda. Prvi puta je napravljena dvadesetih godina prošlog stoljeća u čast ruske balerine Anne Pavlove koja je bila na turneji u ovim zemljama, a po njoj nosi i ime.

Torta se sastoji od hrskave kore od bjelanjaka i šećera koja ima mekanu unutrašnjost. Obično se preljeva šlagom i sezonskim voćem.

Mi vam predlažemo zimsku verziju Pavlove u kojoj glavnu riječ imaju osvježavajuće mandarine.

Dobra Pavlova ima savršenu kombinaciju slatkih i kiselih okusa. Baš zato u kremu od mandarina dodajte malo limunova soka i tako stvorite idealni kontrast slatkoći pečenog biskvita od bjelanjaka i šećera.

Sastojci:

Sastojci za Pavlovu:

  • 380 g bijelog šećera
  • 80 ml vode
  • 6 bjelanjaka
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 1,5 čajna žličica octa
  • 1 čajna žličica ekstrakta narančina cvijeta
  • prstohvat soli

Za kremu od mandarina:

  • 250 g šećera
  • 125 ml svježe iscijeđenog soka mandarine
  • 100 g maslaca
  • 2 velika jaja
  • 2 žumanjka
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 1 žlica limunova soka

Za posluživanje:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 5-7 mandarina
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Napravite kremu od mandarina: pomiješajte šećer i kukuruzni škrob u loncu. Dodajte dva jaja i dva dodatna žumanjka i sve dobro promiješajte pjenjačom.
  2. Umiješajte sok od mandarina i limunov sok i sve dobro promiješajte.
  3. Stavite smjesu na štednjak i lagano je zagrijte.
  4. Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte sve zajedno oko desetak minuta dok se krema ne zgusne.
  5. Prebacite kremu u zdjelu, pokrijte je plastičnom folijom i pustite da se ohladi do kraja – barem dva do tri sata.
  6. Napravite Pavlovu: Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Papirom za pečenje obložite unutrašnjost kalupa za torte, promjera oko 20 centimetara i stavite sa strane.
  7. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s malo brašna te uz pomoć električnog miksera.
  8. Postupno ulijte u smjesu vodu, ocat i ekstrakt narančinog cvijeta.
  9. Dodajte i prosijani kukuruzni škrob u smjesu.
  10. Dobivenu smjesu prebacite i razmažite u kalup za torte.
  11. Pecite Pavlovu u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta. Nakon isteka tog vremena smanjite temperaturu na 130 Celzijevih stupnjeva i pecite još 50 minuta. Isključite pećnicu.
  12. Ispečenu Pavlovu ostavite u pećnici – bez otvaranja vrata – još 90 minuta nakon što ste isključili pećnicu da bi se kora osušila i ohladila do kraja.
  13. Napravite tortu: Pečenu Pavlovu stavite na tanjur za posluživanje. Vrhnje istucite u šlag i premažite preko pečene kore. Preko šlaga dodajte kremu od mandarina.
  14. Oguljene mandarine položite na vrh Pavlove i sve zajedno pospite sa šećerom u prahu. Dobar tek!

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Toskanska torta s pinjolima Torta od palente i naranče Torta od jagoda i piškota +3 Čokoladna torta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju