Pronašli smo recept za njoke od ljubičastog batata koji su nas oduševili i izgledom i okusom, ali i time koliko malo brašna treba uz njih.

Autorica recepta Marina Minko otkriva da je tajna u načinu na koji pripremite batate za pire. Ako ih samo izbockate vilicom i ispečete čitave, batat će biti manje mokar i zato će vam trebati manje brašna. Naravno, i u okusu će se puno jače osjećati aroma batata.

Njoke od ljubičastog batata možete začiniti s malo maslinova ulja, češnjaka, kadulje, papra i finom crvenom havajskom solju.

Nije drama, kaže Mare, ni ako imate samo običnu sol.

Više njezinih recepata potražite na portalu Kreni zdravo… i uživajte!

Sastojci za njoke od ljubičastog batata:

  • 800 g ljubičastog batata
  • 60 g manitoba brašna (može i klasično pšenično)
  • prstohvat soli

Priprema njoka od ljubičastog batata:

  1. Batat operite i, bez guljenja, izbockajte vilicom te pecite na 200 stupnjeva dok ne omekša. Ovisno o veličini batata varirat će vrijeme pečenja.
  2. Ogulite pečeni batat i zgnječite ga u pire, posolite i postupno mu dodajte brašno.
  3. Zakuhajte vodu sa soli da spremno vrije dok mijesite i režete njoke kako biste isprobali je li smjesa dobra. Ako vidite da se raspadaju, dodajte smjesi još brašna.
  4. Kuhajte njoke dok ne isplivaju. Voda će biti izrazito indigo plave boje.
  5. Zagrijte maslinovo ulje s kaduljom, listićima češnjaka i dodajte kuhane njoke. Kratko promiješajte i servirajte sa svježe mljevenim paprom i soli.

S pancetom i lukom: Recept za punjeni batat kojeg će uspješno pripremiti i totalni amateri u kuhinji Punjeni batat Punjeni batat Punjeni batat +0 Punjeni batat

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju