Pronašli smo recept za njoke od ljubičastog batata koji su nas oduševili i izgledom i okusom, ali i time koliko malo brašna treba uz njih.
Autorica recepta Marina Minko otkriva da je tajna u načinu na koji pripremite batate za pire. Ako ih samo izbockate vilicom i ispečete čitave, batat će biti manje mokar i zato će vam trebati manje brašna. Naravno, i u okusu će se puno jače osjećati aroma batata.
Njoke od ljubičastog batata možete začiniti s malo maslinova ulja, češnjaka, kadulje, papra i finom crvenom havajskom solju.
Nije drama, kaže Mare, ni ako imate samo običnu sol.
Više njezinih recepata potražite na portalu Kreni zdravo… i uživajte!
Sastojci za njoke od ljubičastog batata:
- 800 g ljubičastog batata
- 60 g manitoba brašna (može i klasično pšenično)
- prstohvat soli
Priprema njoka od ljubičastog batata:
- Batat operite i, bez guljenja, izbockajte vilicom te pecite na 200 stupnjeva dok ne omekša. Ovisno o veličini batata varirat će vrijeme pečenja.
- Ogulite pečeni batat i zgnječite ga u pire, posolite i postupno mu dodajte brašno.
- Zakuhajte vodu sa soli da spremno vrije dok mijesite i režete njoke kako biste isprobali je li smjesa dobra. Ako vidite da se raspadaju, dodajte smjesi još brašna.
- Kuhajte njoke dok ne isplivaju. Voda će biti izrazito indigo plave boje.
- Zagrijte maslinovo ulje s kaduljom, listićima češnjaka i dodajte kuhane njoke. Kratko promiješajte i servirajte sa svježe mljevenim paprom i soli.