Pitate li ljubitelje roštilja gdje se dobro jede u Međimurju reći će vam dvije riječi: Čakovec i Unplugged - grill bar u kojem možete naručiti vjerojatno najveću mesnu platu u Hrvatskoj, ali i napuniti električni automobil dok uživate u finoj hranu. Iza restorana Unplugged stoji ekipa iz Centra energetske efikasnosti u Čakovcu koja je odlučila spojiti fino, korisno i održivo. A obzirom na to da je direktor CEE-a, Aleksandar Markov, veliki ljubitelj leskovačkog roštilja, odlučili su ga ponuditi kao specijalitet kuće.

"Vizija nam je promicati energetski učinkovita rješenja koja smanjuju utjecaj na okoliš te podržavaju dugoročnu ravnotežu između energetske potrošnje i ekoloških resursa. Prvo smo razmišljali da otvorimo nešto gdje bi naši radnici mogli nešto prigristi. S obzirom na to da imamo vlastitu solarnu elektranu, došli smo na ideju o punionici električnih automobila. Na kraju smo odlučili spojiti to dvoje i napraviti restoran gdje će ljudi moći napuniti svoj auto, a dok pune, mogu nešto prigristi. Lokacija restorana tako je postala logičan odabir. Kako bismo zaista ponudili izvorni leskovački roštilj, zaposlili smo majstore roštilja iz Leskovca.

Uz to, odlučili smo se i za druge vrste jela, kako bismo zadovoljili različite ukuse“, ispričali su nam u restoranu čije se ime savršeno uklapa u cijelu priču jer simbolizira opuštanje, uživanje u hrani i druženju, ali i isključivanje od svakodnevnih briga.

"Uz restoran odlučili smo napraviti izložbeni prostor za obnovljive izvore te smo tako došli do Solarnog parka, jedinog s toliko eksponata u Hrvatskoj, koji se nalazi u sklopu restorana. Ono što posebno naglašavamo je da cjelokupnu energiju za rad restorana crpimo iz obnovljivih izvora! Koristimo vlastitu solarnu elektranu te time smanjujemo naš ugljični otisak i čuvamo naš planet.

Solarni park pokazuje opredjeljenje restorana prema održivosti i zaštiti okoliša. Nudi gostima da se upoznaju s ekološki prihvatljivim rješenjima kako bi svoje domove ili tvrtke učinili održivima i energetski neovisnima“, dodaju u Unpluggedu. Njihova punionica za električne automobile omogućuje gostima da napune svoje automobile tijekom boravka u restoranu, što je velika pogodnost za vlasnike električnih vozila. Tri punionice su besplatne, a one od 40 i 160 kW nude uz naplatu.

Solar park & Unplugged grill bar - 10 Solar park & Unplugged grill bar - 10 (Foto: Solar park & Unplugged grill bar)

Leskovački roštilj 

A kad je riječ o tajnama dobrog (leskovačkog) roštilja, u restoranu kažu da je alfa i omega svježe, dobro odležano i pažljivo odabrano meso.

"Dakako, krasi ga posebna receptura, koju dobro čuvaju naši roštilj majstori. Peče se na drvenom ugljenu, što mu daje specifičan okus i miris. U ponudi nudimo pljeskavice (obična i gurmanska), ćevape (obične, na kajmaku i gurmanske), ražnjiće, vješalice, đevrek, leskovačku štrucu, karađorđevu šniclu i kobasice. Za Karađorđevu šniclu koristimo najkvalitetnije komade svinjetine – svinjski lungić  punimo pršutom, kajmakom i sirom. Moramo napomenuti da je gosti jako hvale i često naručuju.

Zatim imamo pizze - od klasičnih do posebnih (Unplugged pizza s trganom svinjetinom i rukolom, Solar pizza s prženom slaninom, baby špinatom, feta sirom i avokadom). Cijene pizza se kreću od 6,70 do 10,80 eura. Ovdje bismo posebno istaknuli našu posebnu ponudu ponedjeljkom – Pizza monday gdje su sve pizze po umanjenoj cijeni za 2 eura. Tako da se pizze ponedjeljkom kreću od 4,70 eura.

Na meniju su i 4 XXL burgera – Hmoji s ljutim bbq umakom, Leskovački s pečenom paprikom, Baš naš s pestom, pršutom, mozzarellom i brusnicama te Šefov s pljeskavicom punjenom pršutom i sirom te onion ringsima“, kažu u restoranu i dodaju kako gosti vole i meksička jela (nachos, taquitos, quesadillas, tacos), uživaju i u svinjskim rebarcima, kao i prženim pilećim krilcima. Želite li bolje istražiti lesksovačku kuhinju, isprobajte i trljanicu - salatu od crvene pečene paprike sa sirom i češnjakom, a ostavite mjesta i za mazalice - neodoljivi spoj mesa leskovačkog roštilja i domaćih lepinja. 

Kad je riječ o posebnim ponudama, petak je dan za janjetinu, srijedom nude mućkalicu ili odojak, a bograč ili peka se pripremaju po narudžbi. Navratiti možete i na konkretan doručak koji se poslužuje od 9 do 11 sati, a uključuje kobasice, jaja na oko, domaći sir, domaći pinđur i lepinju.

Mesna plata Mesna plata (Foto: Solar park & Unplugged grill bar)

Plata za 99 eura 

Cijene roštilja se kreću od 5 eura za male ćevape, 9 eura za gurmansku pljeskavicu, 10 eura za leskovačku štrucu te do 12,90 za svinjski lungić s pekarskim krumpirom, a hvaljena XXL plata za 6 osoba iznosi 99 eura.

"Na plati su dvije Karađorđeve šnicle, četiri punjene pljeskavice, pileća i svinjska punjena vješalica, osam ćevapa, četiri roštilj kobasice, četiri uštipka, pohani mozzarella prutići, hrskavi kolutići luka, grillano povrće, pekarski krumpir, ajvar, luk, tartar umak. Predviđena je za šest osoba (odraslih 😊). Naša plata možda nije najveća u Hrvatskoj, ali plata koja će uskoro postati dio naše ponude će možda biti – planiramo platu za 10-12 ljudi. Stay tuned!“, kažu u restoranu i napominju kako cijene leskovačkog roštilja nisu dizali otkako su otvorili restoran. A na pitanje koje pivo bi preporučili uz roštilj, odgovaraju: Kozel.

"Definitivno bismo preporučili Kozel pivo – svijetlo ili tamno. Moramo naglasiti da je tamno Kozel pivo veoma pitko, što mnoge iznenađuje jer su navikli na teža tamna piva. Nakon radnog tjedna, zaposlenici se rado podruže upravo uz tamni točeni Kozel“.

Drvena kućica u Teslinoj dolini sjajan je izbor za ljubitelje prirode i robinzonskog odmora Teslina kuća u Teslinoj dolini, Smiljan, Lika - 6 Teslina kuća u Teslinoj dolini, Smiljan, Lika - 5 Teslina kuća u Teslinoj dolini, Smiljan, Lika - 7 +3 Teslina kuća u Teslinoj dolini, Smiljan, Lika - 3