Galerija
Losos u kremastom umaku s češnjakom, limunom i začinskim biljem fino je jelo odlično složenih okusa i aroma, a pripremit ćete ga za samo malo više od pola sata.
Tajna ovog recepta je u hrskavo pečenom lososu u mirisnom društvu timijana, maslaca i češnjaka te finom kremastom umaku od vrhnja i parmezana, punom okusa koji se savršeno slažu.
Iako je rezultat vrijedan naslikavanja i prepričavanja, recept za losos u kremastom umaku toliko je jednostavan da će uspjeti baš svakome. Poslužite ga s domaćim kruhom, pečenim mladim krumpirom ili baratom, rižom ili miješanom salatom. Dobar tek!
Losos u kremastom umaku - sastojci:
- 4 fileta lososa, oko 600-700 g, s kožom ili bez nje, po želji
- sol
- crni papar
- 60 g slanog maslaca
- 2 žlice svježih listića timijana
- 4 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 ljutika, narezana na tanko
- pahuljice ljute papričice, po želji
- 240 ml vrhnja za kuhanje
- 80 ml salse verde
- 100 g ribanog parmezana
- 60 g sušenih rajčica, nasjeckanih
- 90 g svježeg mladog špinata
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica limunove korice
- 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
- 1 manji mladi luk, nasjeckan
Losos u kremastom umaku - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- U tavi ili drugoj posudi prikladnoj za pečenje u pećnici začinite losos solju i paprom. Dodajte četvrtinu maslaca, timijan i češnjak.
- Pecite losos 5 do 8 minuta, dok ne postane hrskav. Izvadite losos iz tave i ostavite ga sa strane.
- Stavite tavu s timijanom i češnjakom na srednje jaku vatru. Dodajte 3 žlice maslaca, ljutiku i pahuljice ljute papričice. Pržite oko 2 minute pa češnjak zgnječite vilicom. Dodajte vrhnje i salsu verde. Kuhajte umak na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući. Kad zakuha dodajte parmezan, sušene rajčice i špinat te kuhajte dok špinat ne uvene, 3 do 5 minuta. Na kraju vratite losos u tavu i prelijte sokom od limuna.
- Pomiješajte koricu limuna, kopar i mladi luk, pospite po lososu u umaku i poslužite.
Čokolada je dobra za zdravlje, ali samo ako odaberete ovu vrstu