Holubci (golubci) je ukrajinski naziv za sarmu čije je tradicionalna verzija prilično slična našoj. Sinonim je za zimu, a kako zahtijeva dosta posla, često se priprema za posebne prilike.

Ali zato se netko dosjetio napraviti slično jelo, jednako bogatog okusa i s istim sastojcima – ali gotovo za samo pola sata (bez pečenja). Sarmoljupci, ako vam je dosta zamatanja, ovo je pravi recept za sarmu za vas.

Ukrajinski recept koristi svježi kupus koji se u ovoj verziji ne omata oko mesa, ali možete koristiti i ukiseljeni ako se ne želite odreći poznatog okusa. Također možete koristiti mješavinu mljevene junetine i svinjetine, ako vam je draža od same svinjetine. Količina sastojaka iz recepta nahranit će četvero gladnih.

Sastojci za lijenu sarmu:

  • 5 žlica maslaca, narezanog na komadiće
  • 3 manje mrkve, oguljene, krupno naribane
  • 1 velika glavica luka, nasjeckana na sitno
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
  • ½ manje glavice kupusa ili kiselog kupusa, nasjeckanog
  • sol
  • ½ kg mljevene svinjetine
  • 2 šalice ohlađene kuhane bijele riže dugog zrna
  • 4 čajne žličice mljevene paprike
  • svježe mljeveni papar
  • 1 čajna žličica mljevenih pahuljica ljute paprike
  • 700 ml passate od rajčice
  • kiselo vrhnje i krupno nasjeckani kopar, za posluživanje
  • topli kruh, za posluživanje

Priprema lijene sarme:

  1. Rastopite maslac narezan na komade u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak i mrkvu i pirjajte dok mrkva ne omekša, a luk ne postane staklast, 10-ak minuta. Trećinu smjese premjestite u zdjelu i ostavite sa strane.
  2. U tavu s pirjanim povrćem dodajte narezani kupus, posolite i pirjajte dok kupus ne omekša, oko 10 do 12 minuta. Prebacite u drugu zdjelu i ostavite da se ohladi.
  3. Zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva.
  4. Dodajte u ohlađenu smjesu s kupusom mljeveno meso i 2 šalice ohlađene kuhane bijele riže, pola navedene količine mljevene paprike, pola navedene količine ljute paprike i papar po želji te sve izmiješajte rukama.
  5. Vlažnim rukama od smjese napravite 10 sarmica i posložite ih u vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje.
  6. U trećinu odvojenog pirjanog povrća dodajte passatu, posolite i dodajte preostalu mljevenu i ljutu papriku pa promiješajte. Prelijte umak preko sarmica i lagano protresite posudu kako bi prekrio i dno. Pecite 40-45 minuta.
  7. Izvadite sarmice iz pećnice i prelijte ih kiselim vrhnjem. Pospite grubo nasjeckanim koprom i posolite.
  8. Poslužite uz topli kruh i po želji dodajte još kiselog vrhnja.

Pogreške u kuhinji koje se ne opraštaju: Pirjate li mljeveno meso prije motanja u sarmu? Pasta Sarma Soparnik/Ilustracija +3 Sarma

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju