Ima li išta ljepše od fine, kremaste juhe? Ima sigurno, ali ponekad je tanjur kremastog savršenstva baš ono što nam treba za sreću. No kako ne biste morali gubiti sate u kuhinji, donosimo nekoliko brzopoteznih trikova za savršenstvo teksture - i okusa.
Vrhnje za šlag
Osim očiglednog dodavanja vrhnja, da bi juhe bile kremaste dodati možete i nezaslađeno vrhnje za šlag koje će pružiti punoću okusa i svilenkastu teksturu. Za laganije juhe poslužit će i nekoliko žlica jogurta, čija će blaga kiselina istaknuti ostale okuse. Odličan dodatak je i kokosovo mlijeko ili vrhnje.
Pire od povrća
Dio povrća izvadite iz juhe pa ga izmiksajte i vratite unutra kako biste dobili potrebnu gustoću. Kuhano povrće možete skuhati u većim količinama pa izmiksati u pire. Kako biste ga imali pri ruci kada zatreba, prebacite pire u paprirnate čaše te ga zamrznite. Kao kremasti dodatak može poslužiti i pire od cvjetače, krumpira, graha, slanutka ili bundeve.
Indijski oraščić
Namočite šaku, dvije indijskih oraščiće u malo vruće juhe pa ih nakon što odstoje izmiksajte ih u glatku pastu pa umiješajte u juhu.
Beurre manié
Ova metoda zvuči otmjeno, ali nema straha: radi se tek o smjesi brašna i omekšalog maslaca koji se u jednakim omjerima pomiješaju u pastu. Umiješajte je pjenjačom u juhu i kratko kuhajte.
Maslac od kikirikija
Za kremastu juhu punu okusa možete iskoristiti maslac od kikirikija: pomiješajte ga u šalici s malo tekućine pa umiješajte u juhu. Maslac od kikirikija se izvrsno slaže s bundevom, grahom, ali i azijskim juhama.
Aquafaba
Aquafaba, odnosno voda od kuhanja slanutka omiljena je veganska zamjena za jaja u brojnim receptima, a može poslužiti i za finu, kremastu juhu. Tekućinu od kuhanja slanutka sačuvajte kako biste je imali pri ruci kada zatreba ili iskoristite onu iz limenke.
Stari kruh
Jučerašnji ili još stariji kruh narežite na kocke, ostavite ga da se namače u malo juhe pa izmiksajte kada omekša i ulijte smjesu u lonac s juhom.
Kada kuhati krumpir u kori? Slučaj u kojem ih nikada ne biste trebali guliti +0