Galerija Sushi 1 Wasabi - 4 1 Wasabi - 3 1 Wasabi - 2 1

Volite li sushi, velika je vjerojatnost da ste kušali wasabi pastu – ili barem mislite da ste je probali, jer je korjenasta biljka od koje se dobiva iznimno rijetka u Japanu. Budući da su joj potrebni posebni uvjeti: blage temperature, sjenovito tlo i po mogućnosti planinski izvori, teško ju je naći izvan granica Zemlje Izlazećeg Sunca. Stoga je većina wasabija koji se poslužuje unutar i izvan Japana imitacija napravljena od hrena, senfa i zelene prehrambene boje. Wasabi nije iznimka, ovdje možete pročitati više o vrstama hrane koje se lažiraju.

Wasabi, poznat i kao japanski hren, ima složen profil okusa. Nije samo ljutkast, već ima i suptilne slatkaste note te svjež, biljni miris koji ga razlikuje od imitacija. Ljutina wasabija ne traje dugo kao kod čili papričica, zbog čega je prihvatljiviji onima koji ne vole jako začinjenu hranu. Osim što je rijedak, pravi wasabi nudi i brojne zdravstvene prednosti. Bogat je antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv upala i općenito pridonose zdravlju.

Lažni wasabi, koji ćete naći u brojnim restoranima i trgovinama namijenjen je masovnoj konzumaciji. Iako nalikuje pravom, lažnjak nema aromatsku dubinu ni profinjenost. Osim toga, hren i senf imaju grublju ljutinu, što ih čini manje ugodnima za one koji vole blaže začine.

Wasabi - 1 Wasabi - 1 (Foto: Shutterstock)

Kako prepoznati pravi wasabi? 

Pravi wasabi ima prirodnu, svijetlozelenu nijansu, nešto blažu od boje mente, i glatku teksturu zbog fino ribanog korijena. Lažni wasabi obično je intenzivno, gotovo fluorescentno zelen, zbog prehrambene boje, a tekstura mu je zrnata i ponekad nalik na gel. Upravo je ta razlika u boji i konzistenciji jedan od najlakših načina da ih razlikujete.
Kod konzumacije wasabija vrijedi pravilo manje je više.

Zbog intenzivnog okusa, dovoljna je mala količina da digne okuse jela poput sushija ili sashimija. Pitate li Japance, reći će vam da ga nikada ne miješate u soja umak. Kod nigirija (komadić ribe na riži), mala količina wasabija najčešće već postoji između ribe i riže. Dodatni wasabi nije potreban – osim ako ne volite jako ljuto. Pastu možete dodati direktno na komadić ribe, ne na rižu.

Uzgoj wasabija 

Poželite li, možete i sami pokušati uzgojiti wasabi. Trebat će vam kvalitetna sadnica koju posadite u posudu s bogatom, dobro dreniranom zemljom i stavite na mjesto u sjeni. Wasabi voli hladno i vlažno okruženje s temperaturama između 7 i 21 °C, te neizravno svjetlo. Tlo treba biti stalno vlažno, ali ne natopljeno. Da biljka sazrije i bude spremna za berbu potrebno je i do dvije godine, no, ako ste spremni za izazov, uzgoj vlastitog wasabija može donijeti dašak prave japanske kuhinje.

Kamo na finu pizzu u Zadru? "Lijepo i ugodno mjesto s ljubaznim konobarima" Pizzeria Congo - 1 Pizzeria Congo - 2 +0 Pizzeria Congo - 3