Ako ste odlučili pripremiti pečenu šunku, naravno, želite da ona ostane puna sokova i okusa i da se topi u ustima, a ne da se žvače kao grana. Odabirom prave vrste mesa već ste napravili pola posla. Kako bi pečena šunka bila sočna, najbolje je izavrati polutrajne proizvode, npr. dimljene rolanu lopaticu ili svinjski vrat, a možete koristi i sveži svinjski but. 

Kada šunku stavite peći, oduprite se porivu da je stalno provjeravate, samo ćete ohladiti pećnicu. I nemojte pikati i zarezivati meso da vidite „kako ide“ jer tako riskirate da se ono presuši. 

Uz ovih nekoliko savjeta dobit ćete savršeno sočnu pečenu šunku, uz koju će odlično pasati pire ili pečeni krumpir i kuhano povrće. A ako se malo poigrate glazurama, pečena šunka mogla bi imati glavnu ulogu na vašem svečanom stolu.

 

Podlijevanje

Svako meso koje se peče u pećnici treba podlijevati da ne zagori i ne isuši se. Ulijte pola šalice temeljca ili vina (ili kombinacije) u lim za pečenje i po potrebi dodajte još.

Efekt peke

Prekrijte lim za pečenje aluminijskom folijom kako biste dobili efekt peke. Folija će zadržati vlagu i šunka se neće isušiti.

Marinada

Marinada neće samo obogatiti meso okusima i aromama, već će osigurati da ono ostane sočno. Najbolje je šunku ostaviti u marinadi 24-28 h prije pečenja. 

Glazura

Za još više okusa napravite glazuru. Premažite šunku glazurom dok se peče i kada je pečena. Probajte jednostavnu kobinaciju senfa i meda koja će savršeno zaokružiti okuse u tanjuru.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju