Samo pola sata, komad radne površine, pećnica i malo volje dijele vas od divno začinjenih i savršeno mekih jastučića punjenih lukom i sirom. Idealni su za piknik ili planinarenje, snack na poslu, a dobro će se snaći i na partyju.

Količina namirnica iz ovog recepta dovoljna je za 12 jastučića, pa je možda najbolje da odmah počnete raditi s dvostrukom ili trostrukom količinom jer će se rijetki moći zaustaviti nakon jednog ili dva komada.

Sastojci za jastučiće punjene sirom i lukom:

Nadjev

  • 1 žlica biljnog ulja
  • 2 luka, narezana na ploške
  • 4 grančice majčine dušice, samo listovi
  • 150 g zrelog naribanog cheddara
  • 1 žlica senfa sa zrnom gorušice
  • 4 mlada luka, narezana na ploške

Tijesto

  • 250 g glatkog brašna + za posipanje
  • 125 g hladnog maslaca
  • veliki prstohvat kajenskog papra
  • ½ žličice mljevene gorušice
  • 1 veliko jaje, istučeno

Priprema jastučića punjenih sirom i lukom:

  1. Prvo napravite tijesto. Uspite brašno u zdjelu i naribajte maslac izravno u brašno. Dodajte kajenski papar, senf u prahu, pola razmućenog jajeta i prstohvat soli.
  2. Sve sjedinite rukama pa prebacite tijesto na radnu površinu, vrlo kratko mijesite (dodajte malo hladne vode ako treba) i oblikujte glatku kuglu. Zamotajte tijesto i stavite ga u hladnjak dok pripremate nadjev.
  3. Zagrijte ulje u tavi i pržite luk i listiće timijana 8-10 minuta dok luk ne omekša i ne počne se karamelizirati. Prespite u hladnu posudu. Kad se luk i timijan ohlade, umiješajte naribani sir, senf i mladi luk.
  4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na debljinu od otprilike 2 milimetra. Pomoću čaše ili šalice izrežite 10-12 krugova promjera 10 centimetara ili malo većeg.
  5. Žlicom nanosite nadjev u sredinu svakog kruga tijesta. Rubove ostavite prazne i premažite ih razmućenim jajetom. Presavijte tijesto napola da dobijete polukrug, a rubove pritisnite prstima, vilicom ili vrhom tupog noža. Premažite svaki svitak razmućenim jajetom.
  6. Pecite tijesto 20-25 minuta dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Ostavite da se ohladi barem 10 minuta.
  7. Jastučiće punjene lukom i sirom možete poslužiti i tople i hladne.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju