Pivo od đumbira ili ginger ale gazirano je osvježavajuće bezalkoholno piće. Naziva se pivom jer se nekada doista i kuhalo i fermentiralo poput piva te je imalo i nizak udio alkohola u volumenu. No od pravog piva koje je bilo uobičajeno u Engleskoj i Irskoj u 19. stoljeću, do početka 20. stoljeća postalo je – sok, a najveću komercijalnu popularnost steklo je u Kanadi.

Đumbir, pa tako i pivo od đumbira, poznato je po tome što ublažava želučane tegobe, a u kombinaciji sa žestokim pićima daje ukusne koktele. I dok je u kupovnim ginger aleovima udio đumbira sve manji, kod kuće vrlo jednostavno možete sami napraviti ovaj ukusni napitak.

Domaće pivo od đumbira možete napraviti samo sa samo nekoliko sastojaka i naravno svježim korijenom đumbira. Spravlja se vrlo jednostavno – zapravo skuhate gusti sirup koji onda razrjeđujete gaziranom vodom (i po želji obogaćujete alkoholom – votka, viski ili pelinkovac će mu dobro pasati).

Dodajte malo soka od limete i odaberite manje ili više gaziranu vodu, koja vam je draža. Naravno, sirup možete razrijediti i običnom vodom i tako dobiti ukusan negazirani sok. Možete se poigrati i sa začinima – na primjer korijanderom, kardamomom ili crnim paprom u zrnu.

S količinama sastojaka iz recepta dobit ćete oko 3 i pol decilitra đumbirova sirupa, odnosno, s gaziranom vodom, nešto manje od litre i pol piva od đumbira.

Sastojci za domaće pivo od đumbira:

  • 200 g đumbira, oguljenog i nasjeckanog
  • 150 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1 l gazirane vode
  • 1-2 limete (3 žlice svježeg soka plus kriške za posluživanje)

Priprema domaćeg piva od đumbira:

  1. Stavite kuhati nasjeckani oguljeni đumbir u mali lonac s 2 šalice vode. Djelomično poklopite i pustite da se krčka 45 minuta. Maknite s vatre, sasvim poklopite i pustite da odstoji 20 minuta.
  2. Procijedite kroz fino mrežasto cjedilo u zdjelu, pritišćući komadiće đumbira. Dobivenu tekućinu vratite u lonac, dodajte šećer i prstohvat soli i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, dok se šećer ne otopi.
  3. Prelijte u staklenu posudu, poklopite i ostavite da se hladi. (U hermetički zatvorenoj staklenoj posudi sirup možete čuvati do tjedan dana u hladnjaku.)
  4. Kako biste dobili pivo od đumbira, pomiješajte sirup s gaziranom vodom i malo soka od limete neposredno prije posluživanja. Promiješajte. (Omjere prilagodite vlastitom ukusu.)
  5. Poslužite u visokoj čaši s kriškom limete.

Hugo Spritz: Koktel koji kombinira najbolje od dva svijeta i s kojim ljeto duže traje Hugo Spritz - 1 Hugo Spritz - 2 Hugo Spritz - 3 +1 Hugo Spritz - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju