Cuccidati su voćni keksi koji se tradicionalno pripremaju za Božić u Italiji. Riječ je o slastici s bogatim nadjevom od sušenog voća i orašastih plodova koji su omotani nježnim tijestom.

Najčešće se rade od smokava i grožđica aromatiziranih narančom, no mogu se pronaći i druge uzbudljive slatke kombinacije. Upotrijebiti možete i sušene marelice, višnje, datulje i slično.

Keksi potječu sa Sicilije, a nakon pečenja katkad se prekrivaju glazurom od šećera u prahu i mlijeka te posipaju raznobojnim šećernim mrvicama. Talijani ih za blagdane serviraju na pladnju zajedno s drugim božićnim keksima.

Pohranite ih u kutiji s voštanim papirom – na sobnoj temperaturi „izdržat će“ i do pet dana, ako ih prije toga ne pojedete sa svojim ukućanima.

Keksi cuccidati - sastojci:

Za tijesto:

  • 420 g brašna
  • 200 g bijelog šećera
  • 190 g margarina
  • 65 ml mlijeka
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica sode bikarbone

Za nadjev:

  • 400 g grožđica
  • 340 g datulja bez koštica
  • 150 g sušenih smokava
  • 150 g šećera
  • 65 ml vode
  • 50 g nasjeckanih oraha
  • 2 manje naranče

Keksi cuccidati - priprema:

  1. Napravite nadjev: ogulite naranče i odstranite bijele dijelove. Stavite ih u sjeckalicu povrća zajedno s grožđicama, sušenim smokvama, datuljama bez koštica, orasima, šećerom i vodom. Pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu. Stavite je sa strane.
  2. Napravite tijesto: u mikseru pomiješajte margarin i šećer. Miksajte dok ne dobijete glatku pahuljastu smjesu. Dodajte jaja, mlijeko i ekstrakt vanilije i nastavite miksati.
  3. U zasebnoj posudu pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Ovu smjesu postupno dodajte mokrim sastojcima za tijesto. Miksajte dok se sastojci ne povežu. Podijelite smjesu na četiri jednaka dijela, prekrijte ju krpom i pustite da odstoji sat vremena.
  4. Razvucite svaki komad tijesta između dva komada papira za pečenje. Na razvučeno tijesto stavite četvrtinu pripremljenog nadjeva, pa zarolajte tijesto u svojevrsnu roladu. Narežite roladu na komade debljine oko 2,5 centimetara i položite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
  5. Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 do 14 minuta, odnosno dok rubovi tijesta ne počinju dobivati lijepu zlatno-smeđu boju.
  6. Ohladite kekse do kraja, te po želji ukrasite šećernom glazurom. Dobar tek!

10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica Grčki keksi melomakaroni Slatki poljski keksi kolazcki Danski keksi od maslaca +2 Kuglice od marcipana i kakao praha marzipankartoffeln

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju