Cuccidati su voćni keksi koji se tradicionalno pripremaju za Božić u Italiji. Riječ je o slastici s bogatim nadjevom od sušenog voća i orašastih plodova koji su omotani nježnim tijestom.
Najčešće se rade od smokava i grožđica aromatiziranih narančom, no mogu se pronaći i druge uzbudljive slatke kombinacije. Upotrijebiti možete i sušene marelice, višnje, datulje i slično.
Keksi potječu sa Sicilije, a nakon pečenja katkad se prekrivaju glazurom od šećera u prahu i mlijeka te posipaju raznobojnim šećernim mrvicama. Talijani ih za blagdane serviraju na pladnju zajedno s drugim božićnim keksima.
Pohranite ih u kutiji s voštanim papirom – na sobnoj temperaturi „izdržat će“ i do pet dana, ako ih prije toga ne pojedete sa svojim ukućanima.
Keksi cuccidati - sastojci:
Za tijesto:
- 420 g brašna
- 200 g bijelog šećera
- 190 g margarina
- 65 ml mlijeka
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica sode bikarbone
Za nadjev:
- 400 g grožđica
- 340 g datulja bez koštica
- 150 g sušenih smokava
- 150 g šećera
- 65 ml vode
- 50 g nasjeckanih oraha
- 2 manje naranče
Keksi cuccidati - priprema:
- Napravite nadjev: ogulite naranče i odstranite bijele dijelove. Stavite ih u sjeckalicu povrća zajedno s grožđicama, sušenim smokvama, datuljama bez koštica, orasima, šećerom i vodom. Pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu. Stavite je sa strane.
- Napravite tijesto: u mikseru pomiješajte margarin i šećer. Miksajte dok ne dobijete glatku pahuljastu smjesu. Dodajte jaja, mlijeko i ekstrakt vanilije i nastavite miksati.
- U zasebnoj posudu pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Ovu smjesu postupno dodajte mokrim sastojcima za tijesto. Miksajte dok se sastojci ne povežu. Podijelite smjesu na četiri jednaka dijela, prekrijte ju krpom i pustite da odstoji sat vremena.
- Razvucite svaki komad tijesta između dva komada papira za pečenje. Na razvučeno tijesto stavite četvrtinu pripremljenog nadjeva, pa zarolajte tijesto u svojevrsnu roladu. Narežite roladu na komade debljine oko 2,5 centimetara i položite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
- Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 do 14 minuta, odnosno dok rubovi tijesta ne počinju dobivati lijepu zlatno-smeđu boju.
- Ohladite kekse do kraja, te po želji ukrasite šećernom glazurom. Dobar tek!
10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica +2