Čips od kelja ili engleski kale chips vrlo je popularna zdrava grickalica, koja se sve češće viđa i u ponudi hrvatskih trgovina. Riječ je o ukusnom međuobroku koji je jednako hrskav kao čips od krumpira, ali ima znatno manje kalorija.
Vrlo ga lako možete napraviti i u vlastitom domu od samo četiri sastojka: kelja, ulja, soli i octa.
Kao što ime govori, priprema se od kelja – no da biste u potpunosti uživali morate upotrijebiti pravu vrstu. Čips napravite od lisnatog kelja, odnosno povrća s latinskim nazivom Brassica oleracea var. acephala f. sabellica.
Klasični kelj koji se prodaje u hrvatskim trgovinama s okruglom glavicom žućkaste ili blijedo zelene boje nije dobar izbor za pripremu ovog recepta.
Sastojci za čips od kelja:
- 200 g lisnatog kelja
- 1 žlica maslinova ulja
- ½ čajne žličice octa
- prstohvat soli
Priprema čipsa od kelja:
- Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.
- Odstranite tvrdu peteljku od lista. Listove natrgajte na manje komade i stavite u veliku zdjelu.
- Lisnati kelj začinite s uljem, octom i soli. Dobro sve promiješajte.
- Na lim za pečenje položite papir za pečenje, a preko njega poslažite začinjeni lisnati kelj u jednom sloju.
- Tako pripremljeni lisnati kelj stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 10 do 15 minuta, dok povrće ne postane hrskavo. Kelj bi trebao dobiti laganu smeđu boju na rubovima – pripazite da vam ne izgori jer tada će biti nejestivo.
- Ohladite čips prije posluživanja. Dobar tek!
Ne volite okus kelja u hrani? Možda radite ovu veliku grešku +5