Čips od kelja ili engleski kale chips vrlo je popularna zdrava grickalica, koja se sve češće viđa i u ponudi hrvatskih trgovina. Riječ je o ukusnom međuobroku koji je jednako hrskav kao čips od krumpira, ali ima znatno manje kalorija.

Vrlo ga lako možete napraviti i u vlastitom domu od samo četiri sastojka: kelja, ulja, soli i octa.

Kao što ime govori, priprema se od kelja – no da biste u potpunosti uživali morate upotrijebiti pravu vrstu. Čips napravite od lisnatog kelja, odnosno povrća s latinskim nazivom Brassica oleracea var. acephala f. sabellica.

Klasični kelj koji se prodaje u hrvatskim trgovinama s okruglom glavicom žućkaste ili blijedo zelene boje nije dobar izbor za pripremu ovog recepta.

Sastojci za čips od kelja:

  • 200 g lisnatog kelja
  • 1 žlica maslinova ulja
  • ½ čajne žličice octa
  • prstohvat soli

Priprema čipsa od kelja:

  1. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.
  2. Odstranite tvrdu peteljku od lista. Listove natrgajte na manje komade i stavite u veliku zdjelu.
  3. Lisnati kelj začinite s uljem, octom i soli. Dobro sve promiješajte.
  4. Na lim za pečenje položite papir za pečenje, a preko njega poslažite začinjeni lisnati kelj u jednom sloju.
  5. Tako pripremljeni lisnati kelj stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 10 do 15 minuta, dok povrće ne postane hrskavo. Kelj bi trebao dobiti laganu smeđu boju na rubovima – pripazite da vam ne izgori jer tada će biti nejestivo.
  6. Ohladite čips prije posluživanja. Dobar tek!

Ne volite okus kelja u hrani? Možda radite ovu veliku grešku Lisnati kelj Amerikanci nazivaju kale Ovo se u Hrvatskoj naziva keljem Od kelja i drugog povrća napravite stir fry +5 Od kelja možete napraviti sarme

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju