Jeste li ikada probali brašno od slanutka? Ovo nutritivno vrijedna namirnica laganog orašastog okusa naziva se još besan, a ima širok raspon primjene.

Obiluje bjelančevinama biljnog porijekla – u 100 grama nalazi se čak 22 grama proteina – pa je čest izbor vegana i vegatarijanaca. Za usporedbu, u istoj količini pšeničnog brašna nalazi se tek oko 10 grama bjelančevina.

Iako se brašno od slanutka može kupiti u Hrvatskoj u trgovinama zdrave hrane za oko 2,5 eura za pakiranje od pola kilograma, koriste ga tek rijetki što je prava šteta.

S besanom napravite smjesu za pohanje piletine S besanom napravite smjesu za pohanje piletine (Foto: Shutterstock)

Brašno se priprema mljevenjem slanutka – vrstama gram ili chana. Ne sadrži gluten pa se nameće kao odlična alternativa svima onima koji su intoleratni na njega ili ga izbjegavaju. Bogato je prehrambenim vlaknima koji jamče dobru probavu, a sadrži i značajne količine folne kiseline, magnezija, željeza, fosfora i bakra.

Veganski omlet od brašna slanutka Hrana i piće Recept za fini "omlet" u koji ne idu jaja ni kap mlijeka

Potječe iz Indije i Pakistana, a nezaobilazan je dio i karipske, nepalske, šrilankanske i sjevernoafričke kuhinje. Koristi se i u Europi – na jugu Italije od ovoga brašna priprema se hrskava tanka palačinka po imenu farinata koja se poslužuje kao predjelo umjesto kruha.

Iako besan možete upotrijebiti u kombinaciji ili umjesto pšeničnog brašna u pripremi različitih pekarskih proizvoda, kolača i torti, češći je izbor kod pripreme slanih jela.

U povrtne popečke dodajte i nešto brašna od slanutka U povrtne popečke dodajte i nešto brašna od slanutka (Foto: Getty Images)

Pomiješan s nešto vode, soli i praška za pecivo daje smjesu s kojom se može ispohati povrće i meso, napraviti palačinke, ili čak vegansku verziju omleta. Upotrijebiti ga možete i kao zgušnjavač za juhe, variva i umake, ali i kao namirnicu koja će povećati udjel proteina i povezati sastojke kod pripreme povrtnog popečka.

Inspiraciju za pripremu jela s brašnom od slanutka pronađite u fotogaleriji na početku teksta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju