U većini svijeta za Božić se jede šunka ili pečena purica, a u Švedskoj se priprema julebord. Riječ je o blagdanskoj gozbi koja uključuje sve od ukiseljene haringe i sušenog lososa do mesnih okruglica.

U Švedskoj se mesne okruglice obično rade od dvije vrste mesa – junetine i svinjetine – kako bi ostale sočne i nakon prženja. Poslužuju se uz pire od krumpira i slatko-kiselog umaka od lingoberryja, odnosno takozvanih švedskih brusnica.

Panettone je slatki božićni kruh koji potječe iz Italije Hrana i piće Panettone: Najlakši recept za slatki kruh bez kojeg je nemoguće zamisliti Božić u Italiji

Švedske mesne okruglice se razlikuju od sličnih takvih recepata po nesvakidašnjim začinima – u meso se dodaje piment, a ponekad i mljeveni klinčići te cimet.

Sastojci za mesne okruglice:

600 grama miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
100 ml kiselog vrhnja od 15 posto mliječne masti
50 grama krušnih mrvica
2 žlice mesnog temeljca
1 jaje
1 krumpir
1 veći luk
1 žlica umaka od soje
1 čajna žličica muscovado šećera
1 čajna žličica mljevenog pimenta
sol i papar po želji
ulje i maslac za prženje

Francuska salata Hrana i piće Ruski tvist! Recept za omiljenu francusku salatu koju nećete moći prestati jesti

Priprema:
1. Skuhajte krumpir i pretvorite ga u pire.

2. Nasjeckajte luk na sitno pa ga prepirjajte na maslacu dok ne omekša.

3. Pomiješajte sve sastojke rukom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

4. Odvojite mali komadić smjese, prepržite je na ulju i testirajte je li začinjena po vašem ukusu. Prilagodite začine, a tek onda napravite kuglice promjera oko 2 centimetra.

5. Pržite ih u tavi na mješavini ulja i maslaca na umjerenoj temperaturi oko 4 do 6 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu sa svih strana.

6. Poslužite tople s prilozima po želji. Dobar tek!