Slatki ananas, ta „špajza“ vitamina C, njegovatelj očiju, srca i krvožilnog sustava, ublažitelj bolova u zglobovima ali i stresa, stražar pred infekcijama, čistač arterija, riznica nutritivno vrijednih tvari… i enzima bromelaina koji nas „jede“.

Da, da. Slatki ananas ima zubiće i ne boji ih se upotrijebiti. Upravo enzim bromelain koji nam omogućuje sve navedene zdravstvene benefite od konzumiranja ananasa, je taj koji vrši funkciju razgradnje nekih proteina, i vrši ju na taj način – stoga se ne trebate brinuti. To je samo znak da ananas radi svoj posao čišćenja.

Ovaj proces počinje već u trenutku kada stavite ananas u usta. Neki su možda već osjetili škakljanje u ustima dok su žvakali ananas. Sada znate: taj osjećaj proizlazi iz enzima koji, dok vi jedete njega, također „jede“ vas. Žvačete li ga dugo, ili pojedete puno ananasa, primijetit ćete da će vam usna šupljina postati osjetljiva, kao da ju je nešto pomalo nagrizlo. Zato što i jest 😉

Bez brige, ovaj osjećaj proći će nakon nekoliko sati, a možda tek i idućeg dana. Ako ste osjetljivi na ananas, pokušajte ga kombinirati s drugim proteinom, npr. jogurtom. Ne zvuči baš kao sretna kombinacija, no možda vas iznenadi. U tom slučaju, javite nam pa ćemo ju ponosno uvrstiti na naš slavni popis.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju