Šljiva je koštunjičavo voće iz porodice Rosacea, poznato je više od 2000 njezinih podvrsta koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansa, a u našim krajevima najpopularnija je obična plava Bistrica koja dozrijeva u ljeto.

Riječ je supervoću koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je najbolje jesti sirove, no mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.

Evo zašto biste šljive trebali češće staviti na svoj jelovnik.

Čaj od krizanteme Hrana i piće Hrana koja hladi: 10 namirnica koje pomažu da preživimo toplinski val

1. Šljiva je kraljica dobre probave
Šljiva je bogata prehrambenim vlaknima koja potiču rad probave i čišćenje organizma te liječe zatvor.

2. Šljiva regulira krvni tlak
U 100 grama svježe šljive nalazi se čak oko 160 miligrama kalija. Taj mineral igra važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka.

3. Šljiva poboljšava rad srca
Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija šljiva blagonaklono djeluje na rad srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.

4. Šljiva jača imunitet
Ovo je voće prepuno vitamina C, koji ima snažno antioksidativno djelovanje, čuva zdravlje cijeloga tijela te snaži imunitet pojedinaca.

5. Šljiva je dobra za kožu
U slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten te vitamin E, koji održavaju elasticitet kože, ubrzavaju zacjeljivanje rana, ali imaju i snažno protuupalno svojstvo, zbog čega jamče lijep izgled najvećeg organa.

Slika nije dostupna Hrana i piće 5 najboljih razloga zbog kojih trebamo jesti banane

6. Šljiva je čuvarica kostiju
Šljive sadrže značajne količine antioksidansa poput flavonoida i fenolnih spojeva, kao i određenih minerala koji su zaslužne za očuvanje koštane mase te pridonose općem zdravlju koštanog sustava.

7. Šljiva potiče mršavljenje
U 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija. Upravo zato konzumacija toga voća preporučuje se osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati zdravu tjelesnu težinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju