Svi mi rado jedemo popularni kruh, naročito kad imamo goste pa radimo male sendviče. No Francuzima je ovaj kruh je daleko više, a stvari su otišle toliko daleko, da je francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio njegovo uvrštenje na popis UNESCO-ove baštine!

U zemlji sjajnih vina i lijepih dvoraca, „Francuz“ tj. baget jede se obično za doručak, kad se kombinira s maslacem i džemom. Još davne 1993. državne vlasti odlučile su zaštititi njegovu tradicionalnu izradu, tako da se originalni baget spravlja isključivo od pšeničnog brašna, kvasca, vode i soli, bez ikakvih drugih sastojaka.

Francuz Francuz (Foto: Stockfood)

Kolika je njegova popularnost, govori i činjenica kako su vremenom rađene i neke druge verzije, pa je tako smišljen i baget koji se može saviti, namijenjen biciklistima koji ga bez lomljenja mogu staviti u ruksak. Također, grad Pariz svake godine dodjeljuje i nagradu za baget godine.

Hoće li slavni kruh uskoro dobiti još jedno priznanje, ostaje nam vidjeti.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso