Vikend u bilo kojem talijanskom gradu ne može biti loša ideja, ali odlazak na dva, tri dana u Firencu, grad kulture, bogate povijesti i izvrsne gastronomije, čini se briljantnom idejom. Uostalom, za mnoge je Toskana najljepši dio Italije, pa se onda čini da ju je najbolje početi upoznavati razgledavanjem njenog glavnog aduta, Firence.

Kako doći do Firence

Grad u blizini ima zračnu luku, ali nama se čini kako je put autom najbolje rješenje, posebno ako idete iz Rijeke ili Zagreba. Naime, od najveće hrvatske luke do najslavnijeg toskanskog grada potrebno je prevaliti tek 450 kilometara, dok od Zagreba imate 150 kilometara više. Cesta je dobra, svugdje je autoput, tako da problema ovdje zbilja ne bi smjelo biti.



Dobro, stigli smo, gdje se smjestiti

Preporuka su dvije stvari: Airbnb ili Bed & breakfast. Naime, hotela ima kao u priči, ali su cijene manje-više paprene, pa ako ne patite od velikog komfora, bolje vam je unajmiti neki zgodan stan u blizini grada. Recimo samo da, ako je vjerovati booking.com, prosječna cijena za hotel od 5 zvijezdica 2200 kuna, a za onaj s 4, 820 kuna. Naravno, ovdje ulaze i hoteli koji se ne nalaze u središtu grada, tako da, radije si vi lijepo unajmite stan.

Ok, smještaj smo našli, što trebamo razgledati?

Radije postavite obrnuto pitanje, "a što ne"? Firenca je doslovno grad spomenik, a na početku, za oko će vam zapeti slavna katedrala Santa Maria del Fiore, čija je impresivna kupola jedan od najčešćih motiva svih firentinskih razglednica. Nju je izradio renesansni umjetnik Filippo Brunelleschi. Ulaz u katedralu je besplatan, a posjet kupoli, krstionici i zvoniku naplaćuje se 10 eura. Ako nas pitate, vrijedi svakog centa.
Druga stvar koju ovdje valja obavezno vidjeti jest Galerija Uffizi. Ovdje su mjesto našle umjetnine obitelji Medici (obitelj koja je praktički izgradila Firencu), a s vremenom se muzej obogatio i mnogim drugim umjetničkim remek djelima. Michelangelo, Rafael, Tizian, Leonardo, svi su mjesta našli u ovoj galeriji, a vjerojatno najpoznatija slika koja se čuva unutra jest "Rođenje Venere" Sandra Botticellija. Topla preporuka je da karte nikako ne kupujete na licu mjesta, već putem Interneta. Na taj način platit ćete par eura više, ali imati i direktan ulaz, čime izbjegavate stajanje u redu koje zna potrajati i satima (slično kao kod vatikanskih muzeja).

> Zanosna Toskana: Prijestolnica sira, vina i umjetnosti koja će vam napuniti baterije

Piazza della Signoria jedan je od dva najpoznatija trga, a upravo se u njegovoj blizini nalaze gore spomenuta i opisana Galerija Uffizi. Ovdje je smješteno i nekoliko palača od kojih je najpoznatija Palazzo Vecchio (još jedna stvar vrijedna razgledavanja), ali i replika Michelangelovog Davida (kip se nalazi u Akademiji, razgledajte obavezno).



I jasno, ne smijete propustiti ni slavni Ponte Vecchio (stari most) koji premošćuje rijeku Arno. Danas je on krcat draguljarnicama, dok su nekad na njemu vladali mesari. Naravno, prepun je (baš kao i slična poznata mjesta diljem svijeta) ljubavnih lokota, jer se baš na njemu parovi zaklinju na vječnu ljubav. Ajme koliko razgledavanja, a od razgledavanja čovjek ogladni…

I ovdje vrijedi zlatno pravilo, izbjegavajte restorane za turiste. Odite jesti malo dalje od centra, gdje ćete naći dosta povoljniju hranu, dok ćete u centru, ako ne znate gdje idete, prosječan i po ničemu poseban obrok, masno platiti. Ako želite pojesti nešto s nogu, topla preporuka ide za SandwiChic, gdje se navodno spremaju najbolji sendviči u cijelom gradu. Ako vam je ipak favorit uobičajena talijanska hrana poput pizze, odšećite malo dalje od grada i sjednite u pizzeriju Man De Amicis, gdje se pizza topi u ustima i povoljne je cijene.

> 'Bella' Firenca: 10 načina kako jeftino uživati u gradu umjetnosti

Hm, sad kad smo siti, ne bismo se bunili protiv dobrog šopinga. Via Roma, Via Por Santa Maria i Via Calimala tri su ulice u kojima se može obaviti vrhunski šoping. Naravno, ovdje su se smjestili prestižni svjetski brendovi kao što su Gucci i Hugo Boss, ali tu je i popularna Zara i nezaobilazni H&M, tako da ćete, bio vam džep dublji ili plići, već naći nešto za sebe. Što se tiče vina, ponajprije Chiantija, njega potražite u blizini glavne gradske tržnice, koja se nalazi pokraj bazilike San Lorenzo.

Nakon svega ovog, mislimo kako je vikend u Firenci dobra ideja. Da samo dobra, najbolja!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju