Polako nam se bliži karneval, pa ako ste ludi za zabavama pod maskama, evo nekih odredišta koje valja posjetiti. Svi već znate kako će se na ovom popisu naći Rio de Janeiro i Venecija, no svoje su mjesto našli i neki gradovi za koje niste znali da su čuveni po karnevalima. I mi imamo konja za trku, pa je među 10 veličanstvenih upao i jedan hrvatski grad!



Venecija


Karneval u pravilu donosi slavlje u svim talijanskim gradovima, ali daleko najpoznatiji onaj je venecijanski. Ako ste ikad htjeli biti netko drugi, ovdje vam je šansa da date sve od sebe, s obzirom na to da su maske zbilja spektakularne. Karneval započinje dvije subote prije čiste srijede i završava na veliki četvrtak, a za vrijeme trajanja možete guštati u raznim koncertima i paradama koje su potpuno besplatne za posjetitelje.

Port of Spain

Glavni grad države Trinidad i Tobago nadaleko je čuven po svojim karnevalskim običajima. Ovo je najveći karneval na Karibima, a u njemu se često isprepliću proslave "robova" s katoličkim običajima. Lokalci radosno plešu ulicama, a ovdje ćete moći isprobati i hranu kakve nema nigdje na zapadnoj hemisferi.

Montevideo

I prijestolnica Urugvaja ima nadaleko poznatu karnevalsku svečanost. Tako da, ako se ovdje zateknete krajem siječnja ili početkom veljače, neka vas ne začudi zvuk bubnjeva s gradskih ulica. U slučaju da grad posjetite u neko drugo vrijeme, znajte da se ovdje nalazi i Muzej karnevala, pa možete zaviriti u njega.

Quebec City

Ovdje je u karnevalsko doba grad posebno uređen i okićen, a najviše se slave zimski sportovi! Grad je pun klizališta, svuda okolo ledene su skulpture, ali i razni show programi koji uključuju skijanje, hokej, pse koji vuku saonice. Sve u svemu, ponešto drugačiji karneval.

New Orleans


Grad nije samo poznat kao kolijevka jazz glazbe, već kao i mjesto gdje se održava vjerojatno najbolji karneval nakon Rija i Venecije, Mardi Gras. Ovdje su maske možda i najluđe, a svake se godine za vrijeme karnevala u grad slije rijeka turista. Priključite se paradi i uživajte!

Santa Cruz de Tenerife

Karneval na Kanarima? Što se nas tiče, prodano! Ovdje je zima prilično topla, pa za razliku od hladnog vremena drugdje, tu ćete uživati u sunčevim zrakama dok se zabavljate pod maskama. Karneval je prilično ekstravagantan, podsjeća pomalo i na onaj brazilski, a ugodna klima samo je još jedan plus za odlazak na njega.

Mazatlan

Najveći karneval u Meksiku i treći najveći na svijetu odvija se u Mazatlanu. Ovaj karneval zapravo je miks svega; mariachija, fieste, kršćanske tradicije… Vatrometi, parade i glazba uživo su ovdje svakodnevica, pa ako ste ljubitelj svega nabrojanog, samo naprijed.

Basel

U rodnom gradu Rogera Federera karneval obično počinje tjedan dana nakon što karnevali diljem svijeta završe. Riječ je o jedinom svjetskom protestantskom karnevalu, a na njemu sudjeluje oko 20 tisuća ljudi. Traje od veljače do ožujka.



Rio de Janeiro


Najpoznatiji i najveći karneval na svijetu održava se svake godine u Rio de Janeiru. Riječ je o jednom od najvažnijih događaja za brazilsku kulturu, a karneval započne točno 40 dana prije Uskrsa. Na ulice tada izlazi nekoliko milijuna ljudi, pleše se samba, a zabava traje po cijelom gradu. Svakako, jedno od stvari koju valja staviti na "bucket list".

Rijeka

Da, da, imamo i mi karneval s kojim se valja pohvaliti, onaj u Rijeci! Za vrijeme njegova održavanja grad gori, a kako i ne bi kad na njemu sudjeluju brojne maškare iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Vrhunac je povorke centrom grada, a gotovo zaštitni znak su zvončari.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju