Sve do početka 20. stoljeća, najveća piramida na svijetu, u meksičkom gradu Cholula, bila je skrivena ispod guste vegetacije.

Lokalno stanovništvo 1910. krenulo je u izgradnju ludnice i otkrilo blago ispod, što se na prvi pogled činilo, prirodnog brežuljka, na čijem je vrhu stajala crkvica.

Danas je piramida poznata pod imenom Tlachihualtepetl, odnosno 'Planina koju je napravio čovjek'. Crkva koja je na njenom vrhu nastala je prije 500 godina. Tada je Hernan Cortéz sa svojom vojskom ušao u Cholulu i ubio 3000 stanovnika. Spalio je piramide, a na vrhu brežuljka, kao simbol svog osvajanja dao sagraditi crkvu (Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa). Srećom, Cortéz nije znao da ispod leži 450 metara široka i 66 metara visoka piramida, 1519., kada je on osvojio grad, stara već 1000 godina.

Vrlo malo se zna o ovoj piramidi. Smatra se da je izgradnja počela 300. g.pr.n.e., ali ne zna se tko ju je izgradio. U kasnijim istraživanjima otkriveno je da na tom mjestu postoji zapravo šest piramida, građenih jedna iznad druge. U gradnji su korištene cigle, napravljene miješanjem blata s drugim materijalima, poput pijeska ili slame, koje su se onda pekle na suncu.

U suhoj klimi, ove cigle su izuzetno izdržljive, traju tisućama godina. Ali u vlažnom Meksiku, ovo je bila plodna platforma za tropsku džunglu.

Piramidu se može istražiti putem mreže tunela sagrađenih početkom 20.stoljeća, a grad se 500 godina nakon Corteza suočava s novom invazijom: turistima.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju