Kako i ne bi, kada je u Trstu danas središte jedne od najpoznatije talijanske kuće kave - Illycaffe, gurmanske kave koja diljem svijeta nosi stijeg talijanske izvrsnosti.

Kava je u Trstu simbol kulture od sredine 18. stoljeća kada se otvara jako puno gradskih kavana koje postaju stvarni orijentir kulture i umjetnosti. Do kraja 19. stoljeća, Hermann Hausbrandt pokreće prvu pržionicu kave u Trstu, a ubrzo mu se pridružuje i Francesco Illy - utemeljitelj popularne Illy kave.


Iako je diljem Italije popularno ispijanje kave s nogu, u Trstu je situacija malo drugačija. Je li to zbog blizine Hrvatske i Slovenije, gdje je poznato da narod voli sjesti i chillati prilikom ispijanja kave, ili je razlog nešto sasvim treće - nije bitno. Bitno je jedno, a to je da kada se pije kava u Trstu - vrijeme staje!


Kava u Trstu ima čak i svoj posebni jezik. Kada naručujete kavu, ne naručujete espresso već nero. Također, ne naručujete cappuccino, već capo in tazza grande, dok oni koji žele bezkofeinsku kavu naruče - deca. Uglavnom, i dalje možete po traperice i najlonke u Trst, jer je i dalje povoljnije nego kod nas, ali sada možete i odmoriti u centru grada uživajući u vrhunskim kavicama! Sretan put...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju