Mikronacija je samoproglašena tvorevina nalik na državu koja nije međunarodno priznata, ali može imati svoju valutu, zastavu i himnu. Osnivaju je pojedinci ili skupina ljudi u svrhu političke provokacije, protesta, kao izvor za bogaćenje ili zbog vlastite samopromocije.

U svijetu postoji stotinjak takvih mikronacija, a čak trećina smještena je na teritoriju Australije. O najmanjoj mikronaciji na ovom kontinentu – Atlantiumu nedavno je snimljen kratki dokumentarni film u režiji Craiga Rasmusa.

'Atlantium se proteže na 0.76 četvornih kilometara uz dolinu Lachlan u Novom Južnom Walesu, a ima oko 3000 stanovnika. ' "Atlantium: The Smallest Country In Australia" progovara o ovoj tvorevini koja se proteže na 0.76 četvornih kilometara uz dolinu Lachlan u Novom Južnom Walesu. Okuplja oko 3000 stanovnika od čega većina ne živi u Atlantiumu već je svoje članstvo stekla putem interneta.

Od 1981. godine

Cilj Atlantiuma je dati ljudima viziju kako bi globalizirani svijet mogao pravilno funkcionirati. Svijet u kojem svatko ima mogućnost prepoznavanja puninu svojeg osobnog potencijala, pojašnjava osnivač mikronacije George Cruickshank koji se imenovao Carskim veličanstvom Georgeom II.

George je sa dvoje svojih rođaka osnovao Atlantium 27. studenog 1981. godine, a mikronacija je tada obuhvaćala tek djelić vrta njegove majke. U međuvremenu je značajno narasla pa je sada dvostruko veća od Vatikana.

Vodstvo se zalaže za pitanja koja većina priznatih političkih sustava smatra kontraverznim sadržajem, kao što je legalizacija eutanazije ili pak pravo žena na pobačaj.

Kako je zapravo organizirana ova zemlja pogledajte u videu Craiga Rasmusa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju