Lara Černicki i Stašo Forenbaher izvrsni su poznavatelji hrvatskih prirodnih ljepota i predani istraživači koji javnosti otkrivaju mnoge zapostavljene spomenike kulture i povijesne baštine.

Suputnici i suautori, do sada su objavili knjige "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita", "Kratke šetnje u prošlost" i "Kvarnerski otoci pješice i biciklom", a ovu zadnju će i predstaviti u sklopu programa "Putnička klasa" u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka u četvrtak, 22. veljače 2024. u 19 sati.

Kvarner brzinom hoda

Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja su nazvana prema četiri velika kvarnerska otoka, Krk, Cres, Rab i Lošinj, koje su autori, zajedno s manjim otočićma, nastanjenim ili ne, obilazili pune dvije godine. Šetali su i vozili se biciklima od uvale do uvale, šumskim drumovima i kamenitim visoravnima, družeći se ponajviše sa stadima ovaca.

Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile, koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka. Potom su svoja otkrića saželi u tristotinjak stranica i smjestili ih između korica knjige "Kvarnerski otoci pješice i biciklom".

Kvarnerski otoci pješice i biciklom - 2 Kvarnerski otoci pješice i biciklom - 2 (Foto: Putnička klasa)

Za rekreativce (i) istraživače

Predavanje će biti posebno inspirativno hodačima i biciklistima te rekreativcima umjerenih ambicija, a na svoje će doći i znatiželjnici željni saznanja o tragovima prošlosti koje su za sobom ostavili ljudi tisućljećima strukturirajući kulturni krajolik kvarnerskih otoka.

Putnička klasa ciklus je putopisnih predavanja na kojima gostuju putnici-predavači različitih profila i afiniteta, a svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili javnim prijevozima, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući po morima, jezerima i rijekama…

Njihova uzbudljiva, inspirativna i vizualno atraktivna predavanja moći ćete čitavu godinu pratiti u CeKaTe-u posve besplatno, a sve detalje možete saznati na ovoj adresi. Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon, a sudomaćini predavanja Lare Černicki i Staše Forenbahera su Društvo Krčana i prijatelja otoka Krka te Društvo prijatelja glagoljice.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju