1. Provjerite ispravnost vozila i vozite po pravilima

Provjerite je li vaše vozilo u dobrom stanju prije negoli krenete na otvorenu cestu. To će vam pomoći u izbjegavanju kvarova koji bi mogli rezultirati skupim popravcima kod nepoznatog automehaničara. Nema ništa gore od nenadanog završetaka putovanja zbog kvara koji se mogao spriječiti prethodnom provjerom limenog ljubimca.

Osim ispravnosti vozila, važno je da se pridržavate ograničenja brzine. Iako vam to može skliznuti s uma u želji da što prije dođete do odredišta, prekoračenje brzine moglo bi vas stajati dnevnog budžeta.

 

2. Uštedite na samoj vožnji

Pridržavanjem ograničenja brzine nećete samo izbjeći kaznu za prekomjernu brzinu nego ćete i ekonomičnije voziti. Određena istraživanja pokazuju da se s povećanjem brzine smanjuje učinkovitost vožnje, što znači da troškovi putovanja rastu za one koji vole nagaziti na gas. Također, jedan je od učinkovitijih načina štednje goriva taj da zaboravite na klimu i umjesto nje koristite ventilatore.

Putujete li često i na duge staze, isplativije će vam biti tankiranje goriva visoke kvalitete. Oni koji su isprobali goriva Class Plus ističu da uz njih mogu prijeći i nekoliko desetaka kilometara više, a dugotrajno gledajući, i motor će vam biti zahvalan. Uz spomenutu formulu aditiva koja ima manje štetnih tvari, u motor dolazi optimalna količina goriva, što osigurava stabilan rad pa će vas služiti duže.

 

3. Unaprijed pripremite grickalice

Spakirajte većinu grickalica, sendviča, voća i flaširanih boca vode u prijenosni hladnjak i po potrebi kupite led na benzinskim postajama. Ako je u vašoj ekipi puno gladuša, ne brinite jer na njima možete nabaviti sve što vam zatreba. Na taj ćete način sačuvati budžet, koji će vam ostati za isprobavanje lokalnih delicija jednom kad stignete na odredište.

Pripremite većinu grickalica Pripremite većinu grickalica (Foto: Getty)

4. Izvidite parkirna mjesta

Jedan od skupljih izdataka na koji ljudi često zaboravljaju jesu troškovi parkinga. Dnevne karte mogu vas stajati od 50 do 200 kuna, ovisno o tome koja je destinacija.

Izvidite ponudu parkirnih garaža prije nego što krenete na putovanje. Hotel u kojem odsjedate možda nije najjeftinija opcija. Ako pak planirate boravak u Airbnb-u, pokušajte rezervirati smještaj koji ima besplatno parkirno mjesto.

 

5. Pratite dnevne ponude

Kad ste odredili rutu puta i željena odredišta, potražite dnevne ponude u gradovima koje namjeravate posjetiti i uštedite na jelima, aktivnostima i atrakcijama. Na taj ćete način određenim budžetom vidjeti više jedinstvenih mjesta s dobrim ponudama.

Pratite dnevne ponude mjesta na koje putujete Pratite dnevne ponude mjesta na koje putujete (Foto: Getty)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju