Ako želite malo dublje zaviriti u mjesto u koje ste otputovali, a ne se samo zadržati na poznatim znamenitostima, Business Insider pisao je o 22 kvarta u Europi koja će ove godine biti na listi nezaobilaznih. Barem prema blogerima Adamu Goffmanu, koji  piše "Travels of Adam" i Emily Ray koja ima blog "The Cosy Traveler".

Njihovi kriteriji pri odabiru najkul kvarta temeljili su se na tri kategorije: kulturi, kreativnosti i vrijednosti, a uz to su gledali sadrže li ti kvartovi nezavisne ugostiteljske i trgovačke objekte, galerije, trgovine vintage odjećom i slično. Davali su kaznene bodove za kvartove koji imaju brendirane trgovine i kafiće poput Starbucksa.

Evo njihovog odabira.

22. Poble Sec, Barcelona, Španjolska

Kada završite s istraživanjem znamenitosti Barcelone, uputite se u ovaj kraj i provedite dan ovdje. Osim što je sam kvart lijep, u njemu je i Nacionalni muzej katalonske umjetnosti.

21. Cotroceni, Bukurešt, Rumunjska

Miran kvart popularan je po svojim zelenim površinama, neobičnim kafićima i studentskoj populaciji, ali osim njih ovdje je i službena rezidencija rumunjskog predsjednika te Nacionalni muzej.

20. Malasaña, Madrid, Španjolska

Ovo mjesto ima povijesnu važnost za Španjolce jer se tu razvio pokret La Movida Madrileña, nastao nakon smrti generala Francisca Franca. Danas je ovo kvart s bogatim noćnim životom.

 

A photo posted by Cesar Ormeño (@cesarlima66) on

19. Belleville and Ménilmontant, Pariz, Francuska

Ovdje su kafići priuštivi, a znamenitosti za obići besplatne. Jedna od njih je i poznato groblje Père Lachaise, gdje su pokopane mnoge slavne osobe.

 

A photo posted by Pablo García Pérez (@pgarciap87) on

18. Savamala, Beograd, Srbija

Od jednog od najzagađenijih i najsiromašnijih kvartova u Beogradu, koji se smjestio iza Glavnog kolodvora, Savamala se pretvorio u kreativno središte zahvaljujući pokretanju nezavisnog umjetničkog centra KC Grada.

 

A photo posted by Bašta - Jazz club (@jazzbasta) on

17. Amsterdam Noord, Amsterdam, Nizozemska

Smješteno zapadno od jezera Ij, koje ga dijeli od ostatka grada. Slatki boutique hoteli uređeni su u bivšim skladištima i zatvoru za maloljetnike, a ovdje je smješteno i najstarije amsterdamsko kino, u kojem lokalci filmove gledaju već više od 100 godina.

 

A photo posted by Guido Romeijn (@streettypographer) on

16. 7. četvrt, Budimpešta, Mađarska

Nekad dom židovskoj zajednici danas je poznat po kafićima u "ruševinama". Kafići su smješteni u napuštenim kućama, podrumima i starim tvornicama, a uređeni su recikliranim predmetima, starim stolicama, biciklima, automobilima… Usto, daju uvid u prošlost grada.

 

A photo posted by darcy (@darlyn_raw) on

15. Holesovice, Prag, Češka

Nekad je bila mesarska četvrt, danas mjesto s modernim restoranima koji poslužuju suvremenu europsku kuhinju.

 

A photo posted by Iris (@irisalda) on

14. Mariahilf, Beč, Austrija

Dom povijesnih znamenitosti od kojih je najveća Theater An Der Wein, nacionalna opera gdje je nekad živio Ludwig van Beethoven.

 

A photo posted by Natalie (@natalie_wien) on

13. Plagwitz, Leipzig, Njemačka

Plagwitz je bio zaseban grad do 1891., kada je spojen s Leipzigom. Ovdje je dosta Brazilaca i Portugalaca, poznato je i kao četvrt u kojoj žive i stvaraju brojni profesionalni umjetnici. Atrakcija je Spinnerei, nekadašnja tvornica pamuka koja je pretvorena u galeriju.

 

A photo posted by Leipziger Westen (@leipzigerwesten) on

12. Uzupis, Vilnius, Litva

Smještena u starom gradu, ova četvrt zanimljiva je zbog svoje arhitekture i povijesti, a pod zaštitom je UNESCO-a. Samoproglašena republika slavi Dan nezavisnosti 1. travnja, ima svoju vojsku, predsjednika, zastavu, čak i svoj ustav.

 

A photo posted by Marcin | Warszawa (@mar_lap) on

11. Nørrebro, Kopenhagen, Danska

Raj za bicikliste u zemlji poznatoj po poticanju biciklizma. U srcu četvrti je park Superkilen popunjen biljkama i predmetima iz 60 zemalja svijeta i sadrži biciklistički poligon.

 


10. Kalamaja, Tallin, Estonija

Bivša granična zona sa Sovjetskom unijom nekada je bila zatvorena, a danas je dom brojnim galerijama i kafićima.

 

A photo posted by Risto Vähi (@ristofoto) on

9. Exarchia, Atena, Grčka

Dom grčkim anarhistima i studentskoj populaciji zahvaljujući blizini Tehničkog fakulteta. Pročelja zgrada u ovom kvartu ukrašena su grafitima, a održavaju se projekti korisni za zajednicu.

 

A photo posted by Nick Barnets (@nbarnets) on

8. Sredets, Sofija, Bugarska

Ovdje su brojni muzeji, poput Povijesnog muzeja, Bugarske nacionalne galerije i Bugarskog narodnog kazališta.



7. Grünerløkka, Oslo, Norveška

Ovdje su smještene galerije, vintage trgovine, kafići i buvljak svake nedjelje.

 

A photo posted by Sophie Nielsen (@sophiejcnielsen) on

6. Metelkova, Ljubljana, Slovenija

Smješten u nekadašnjim vojnim barakama, Metelkova je autonomni društveni centar i najveći urbani skvot u Europi u kojem žive lokalni umjetnici. Ovdje su smješteni mali kafići, transvestitski klub i poznati hostel Celica, koji je otvoren u bivšem zatvoru.

 

A photo posted by Blume Blù (@blume_blu) on

5. Södermalm, Stockholm, Švedska

Smješten je na otoku u Stockholmu i mjesto je koje pruža odličan pogled na grad.

 

A photo posted by Inger Zettergren (@sincejune60) on

4. Praga, Varšava, Poljska

Nekad je bila opasna četvrt koju su lokalci čak nazvali Bermudski trokut. Danas se ovdje sastaju umjetnici, otvorene su brojne galerije, alternativna kazališta i podzemni klubovi.

 

A photo posted by Przemek Pietraszek (@pp_pietraszek) on

3. Ancoats, Manchester, Ujedinjeno Kraljevstvo

U 18. stoljeću ovdje je cvjetala industrija, a sada je prostor za nezavisne poduzetnike.

 

A photo posted by Dave Hamer (@dave_hamer) on


2. Miera lela, Riga, Latvija

Četvrt koja je proglasila neovisnost od svog grada.

1. Kreuzberg, Berlin, Njemačka

Ovdje je Checkpoint Charlie, odnosno prijelazna točka na Berlinskom zidu. Četvrt i njene stanovnike proslavili su poznati glazbenici koji ju spominju u svojim pjesmama.

 

A photo posted by Anna Bez (@killi_filli) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju