Napredno lasersko mapiranje pokazalo je da se ispod džungli na sjeveru Gvatemale skriva više od 60.000 drevnih majanskih struktura, otkriva National Geographic. Ove strukture podijeljene su na 12 skrivenih gradova koje se sastoje od kuća i palača, a uključuju i 27 metara visoku piramidu za koju se prije vjerovalo da je brdo.

U sklopu ovih naselja pronađeni su dokazi navodnjavanja, poljoprivrednih djelatnosti, obrambenih zidova, kao i međusobne cestovne povezanosti koja dokazuje da su nekadašnji majanski gradovi bili mnogo širi i kompliciraniji nego što se ranije vjerovalo.

Analizirajući podatke s područja površine 2100 četvornih kilometara, istraživači su zaključili da je ovom prostoru živjelo i više ljudi nego što se nekad mislilo - čak 10 milijuna.

"Uopćeno mišljenje u zadnjih 100 godina bilo je da su tropi loše mjesto za razvoj civilizacija. Uvijek je postojala pretpostavka da je majansko društvo bilo manje naseljeno i da nisu imali nikakvu infrastrukturu, odnosno da su se sastojali od malih nezavisnih gradova koji nisu bili pretjerano povezani, tvrdi Marcello Canuto sa sveučilišta Tulane iz New Orleansa koji je sudjelovao u istraživanju.

"No sada otkrivamo da to nije istina. Ovo istraživanje pokazuje da ne samo da je tu živjelo mnogo ljudi, već i da su mijenjali krajolik kako bi bio što korisniji,“ dodaje istraživač.

Gusta džungla Središnje Amerike dosad je stvarala velike probleme znanstvenicima. No razvojem tehnologije, a posebno laserskog mjernog instrumenta lidara arheolozi su dobili priliku da vide što se sve skriva ispod raskošne vegetacije.

U sljedeće tri godine na ovaj bi se način trebalo mapirati cijelo područje majanskog rezervata biosfere koji se proteže na 21.602 četvornih kilometara u Gvatemali.

Lidar se ranije koristio za proučavanje srednjeameričkih naselja u Belizeu, kao i među hramskim kompleksima u Kambodži. Najveći minus ovakvog tipa istraživanja jest visoka cijena korištenja nove tehnologije, odnosno manjak sredstava za dugotrajnije arheološke studije.

U videu pogledajte što su sve laseri snimili ispod gvatemalske džungle.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju