1. Mount Everest se kreće na stranu, a ne uvis

Mount Everest je vrh najviše planine iznad razine mora, Himalaje, a koja je nastala prije više od 50 milijuna godina kada je Indijski podkontinent krenuo na sjever. Mount Everest se danas više ne izdiže u visinu, već u stranu, sjeveroistočno, i to 42 milimetra godišnje.


2. Mauna Loa je najviša planina na svijetu
Od svoje najniže do najviše točke, ova planina smještena na Havajima je viša od 10.200 metara, a samo je polovica planine iznad površine vode, dok je ostatak u Tihom oceanu.

3. Tornado je zapravo nevidljiv
Iako ga uvijek vidimo, tornado je zapravo nevidljiv. Ono što mi vidimo je smeće, prašina i zemlja koja se nalazi u vrtlogu te tako samoj pojavi daje vidljiv oblik.

4. Oblaci su teški i po nekoliko tona
Mislite kako su oblaci lagani kao perce? U krivu ste. Oblaci mogu težiti i do 500 tona, a razlog zog kojeg mogu tako bezbrižno letjeti na nebu je drugačiji tlak u visinama. Ali kako onda avioni prolaze kroz njih? Hm...

5. Zemlja ima magnetska tornada
Znanstvenici su uspjeli dokazati kako su magnetska polja Zemlje i Sunca međusobno povezana te otprilike svakih 8 minuta stvaraju magnetska tornada. No, srećom, Zemljina je atmosfera tako čvrsta da za nas nema straha.


6. I kamenje živi
Jeste li ikada bili samo u šumi i imali osjećaj kao da niste sami? Ne brinite, iako nemaju oči i uši, i kamenje je dom bićima koja mogu živjeti duboko ispod površine zemlje. Ne treba im ni hrana ni voda, a često im je i samo kamenje izvor hrane.

7. Švicarska se diže i spušta čak 25 centimetara svakog dana!
Naravno da znate kako Sunce i Mjesec utječu na razinu vode, tj. kako dolazi do plime i oseke. Ali slična se stvar događa i s dijelovima kontinenata. Znanstvenici su uspjeli izmjeriti kako se cijela Švicarska dnevno može podići i spustiti za čak 25 centimetara!


8. Ciklona može plesati

Ok, iako ne na zvukove Mozarta ni Beethovena, kada se dvije ciklone susretnu, mogu zajednički formirati neke oblike. Ovo je moguće samo kada su ciklone iste snage.

9. Veliki potresi su spori
Jeste li ikada doživjeli potres? Ako jeste, tada znate kako se to dogodilo prilično brzo, koliko god se vama činilo vječno. No istina nije baš takva. Potres velike jačine, je u biti ogroman proces, i traje li traje... Pogotovo kad ste u blizini epicentra, a ne uz prijenos na televizoru...

10. Iduća erupcija supervulkana - neće biti u Yellowstoneu
Iako je jedan od najvećih i potencijalno najrazornijih, vulkan u Yellowstoneu neće biti naredni koji će eruptirati, već će to biti vulkan Laguna del Maule u Čileu. Pa ako volite vatromet i nije vas pretjerano briga za život...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju