Rongorongo

I dok su zbog poznatih kipova neki od nas i čuli za narod Moai s Uskršnjih otoka, malo tko znade za jedan drugi misterij tog najudaljenijeg nastanjenog otočja Planeta. Rongorongo je hijeroglifski jezik prvotnih stanovnika ovih otoka, neobičan po tome što ga niti jedan narod u okolici nije koristio. Doduše, što je okolica Uskršnjih otoka? Jezik je nestao prije nego su Europljani došli do ovih otoka.

Izgubljeni grad Helike
Helike, glavni grad drevnog Acheana, bio je posvećen Posejdonu – bogu mora. Pred kraj drugog stoljeća nakon Krista, Grčki pisac Pausanias, zapisao je kako je zastrašujući potres uništio Helike, a tsunami koji je slijedio doslovno je isprao grad s lica zemlje. Sve do 1861. godine nije postojao nikakav opipljiv trag, sve dok arheolozi nisu pronašli kovanicu s likom Posejdona. No, tek 2001. uspjeli su locirati ruševine ispod slojeva mulja i pijeska, i trenutačno pokušavaju saznati kakav je bio uspon i pad grada za koji se smatra da bi mogla biti izgubljena Atlantida.

Tijela Bog
Ovdje je riječ o drevnim posmrtnim ostacima nepoznatih ljudi pokopanih diljem močvarnog dijela sjeverne Europe. Ova tijela su savršeno očuvana, neka datiraju i do 2000 godina, i na nekima se nalaze znakovi ubojstva odnosno znakovi ritualnih ubojstava. I nemaju nikakve veze s našom riječi za svevišnjeg...

Nestanak Minojske kulture
Minoanci su poznati kroz legendu o Theususu i Minotaoru, no zanimljivije od ove legende je nestanak ove civilizacije. Većina povjesničara koncentrira se na pad Rimskog carstva, i rijetki su oni koji se bave nestankom ove misterioznije civilizacije. Prije tri i pol tisuće godina Mediteran je potresla snažna vulkanska erupcija u blizini otoka Thera. Povjesničari su pronašli dokaze da je ova civilizacija živjela na tom području još sljedećih 50 godina nakon erupcije, da bi nakon toga netragom nestali. Postoje razne teorije, ali ni jedna nema čvrstih dokaza.

Kamenje iz Carnaca
Svi su čuli za Stonehenge, ali rijetki su čuli za kamenje iz Carnaca. Postoji 3000 megalitskih kamenih blokova poredanih u savršene linije u dužini od 12 kilometara na obali Bretanje u sjeverozapadnoj Francuskoj. Mitovi govore da su to zapravo rimski vojnici koje je čarobnjak Merlin pretvorio u kamenje. Postoje i teorije da se radi o prvom detektoru potresa, no vjerojatno nikada nećemo saznati je li u pitanju Merlinov štapić, ili pak ljudska kreativnost.

Tko je bio Robin Hood?
Postoji mnogo teorija o tome tko je bio Robin Hood. Od pobunjenika iz Yorkshirea poznatog kao Hobbehod, ili Robert Hood od Wakefielda. Mnoge indikacije pokazuju da se kroz povijest ovaj naziv koristio sve više i više, i to za sve za odmetnike, ali nitko sa sigurnošću ne može reći tko je bio prvi „kriminalac“ koji je zavrijedio ovaj naziv. Nešto kao Matija Gubec, šalimo se, naravno...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju