Srednjovjekovni sat toranj s pokretnim lutkama koje zvone vjerojatno je najznamenitija građevina u Starom gradu u Bernu, u Švicarskoj. Zytglogge, odnosno Vremensko zvono, prije 111 godina promijenilo je tijek vremena.

Gledajući u taj sat, 1905. Einstein napisao je svoju teoriju relativnosti. Znanstveni paradoks progonio ga je već puno desetljeće, a jednu večer, u svibnju te davne godine pogledao je u toranj i zamislio nezamislivo. Što bi se dogodilo ako bi odjurio od tornja brzinom svjetlosti? Njegov sat i dalje bi kucao, ali gledajući unatrag prema tornju, vrijeme kao da je stalo. Šest tjedana kasnije nastala je specijalna teorija relativnosti. Einstein je pokazao kako prostor-vrijeme utječu na masu, energiju i gravitaciju, nagoviještajući nuklearno doba, svemirska putovanja i mijenjajući naše razumijevanje zvijezda i interakcije nebeskih tijela.

>Astronomski sat u Pragu: Najpoznatija svjetska ura koja predviđa budućnost

Ovaj toranj danas privlači mještane i turiste koji se skupljaju ispred, promatrajući uzbudljivu izvedbu najpopularnijeg švicarskog sata. Sa svakim udarcem zvona pajaci kreću u svoj ples, medvjedi paradiraju, a izlazi i Chronos, utjelovljenje vremena, koji okreće pješčani sat i otvara svoja usta.



 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju