Zadnji vikend u listopadu već tradicionalno obilježava i vraćanje sata jedan sat unatrag. To u pravilu znači da imamo sat manje danjeg svjetla i da je zima pred vratima, ali dobro, nekako preživimo i tu spoznaju.

I dok mi namještamo vrijeme na ručnom ili zidnom satu, jeste li se ikad zapitali kako je to mijenjati kazaljke na nekim ogromnim gradskim satovima? Boljeg primjera od najpoznatije ure na svijetu, Big Bena, za to nema, pa evo priče o pomicanju kazaljki na simbolu Londona.

Blaženi bili digitalni satovi koji ovu promjenu obično naprave sami; misao je koja vjerojatno svake godine kroz glavu prođe radnicima zaduženima za promjenu vremena na Big Benu. Pitate se zašto? Pa zato što namještanje kazaljki traje ni manje ni više nego 5 sati. Razlog za to je prilično komplicirani mehanizam unutar sata, ali je fascinantno da baš na takvom mehanizmu sat radi već više od 150 godina.



Sat koji strši više od 100 metara u zrak star je 154 godine, a za njegovo održavanje brine se peteročlana ekipa predvođena Steveom Jaggsom, koji nosi titulu "čuvara velikog sata". Njegova ekipa također je zadužena i za pomicanje satova u zgradi parlamenta, kojih ima 2. tisuće, pa taj posao traje čitavu noć.

No, vratimo se mi na kazaljke Velikog Bena. Posao pomicanja kazaljki počeo je u subotu navečer već oko 21 sat, a dovršen je nešto prije 2 sata ujutro. Točno u dva, svi satovi su zazvonili i tako označili prelazak na zimsko računanje vremena.

Pojedini članovi ekipe ovo rade već više od deset godina, a dosad nije zabilježen niti jedan "kiks".
Inače, spomenimo još i da od siječnja sljedeće godine, Bena očekuje obnova koja će potrajati 3 godine. Naime, potrebni su zahvati na krovu, a i stanje sata biti će temeljito ispitano i provjereno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju