Svaka čast ugostiteljima koji su se potrudili i zbog kojih Zagreb drugu godinu za redom ponosno nosi titulu najboljeg europskog adventa. Ali u moru kućica na frekventnim zagrebačkim trgovima i ulicama, nađe se svega i svačega pa smo se proteklog tjedna nekoliko puta zaletjeli do 5 "udarnih" punktova u metropoli, isprobali smo adventske "specijalitete" kako bismo vam olakšali izbor i kako ne se ne bi s top-europskog adventa vratili kući razočarani, kao što su se vratili mnogi. 

Nažalost, nismo sve uspjeli probati, ali smo u Tomićevoj, na Štrosu, u Cesarčevoj i na Europskom trgu, na Zrinjevcu i Tomislavcu odabrali nama najzanimljivija jela i ona jela o kojima su nam pričali prijatelji i kolege. Sigurni smo da u bogatoj ponudi i mnoštvu kućica ima još odličnih stvari i nadamo se da ćete ih i vi uspjeti otkriti, ako ne preko preporuke onda po redovima koji se stvaraju upravo ispred tih štandova. 

Top 5 jela koja morate probati
 
Krenimo sa stvarima koje su nas oduševile i koje bismo rado "reprizirali"...

Linguica, Tomićeva, Rougemarin - 36 kuna

Portugalska kobasica s karameliziranom pancetom s harissom, relishom od kisele repe, pečene paprike i korejske čili paste te s kremastim sirom. Savršenstvo na štandu Chef house, koje potpisuju Marin Medak i Andrej Barbieri. Nakon svega što smo probali, nema više dvojbe isplati li se dati 36 kuna za kobasicu u tijestu. Definitivno se isplati, a ovisno o vašem ukusu možete odabrati i Chorizo, španjolsku kobasicu te Kielbasu iz Poljske za koje ne sumnjamo da su jednako senzacionalne kao Linguica.


 
Kobasica od jelena, Štros, Fantastic food & drinks - 25 kuna

Za sve ljubitelje malo intenzivnijih okusa, domaća kobasica od jelena pravi je izbor. Iako kobasice na brojnim punktovima možete pronaći već od 15 kuna, izdvojite još tih 10 kuna i uživajte u nečemu što vjerojatno ne možete baš svaki dan probati. Kobasica "strši" iz peciva, a veliki plus je i prženi luk kao dodatak.

Juha od sipe, Tomićeva, Vrata Kornata - 38 kuna

Ukusna i bogata, pristojna količina, uz koju krišku kruha. ako se želite ugrijati i pojesti nešto na žlicu - pravi izbor. Na spomenutoj kućici naći ćete i brujet, težačku juhu od grahorica, hobotnicu, bakalar sa slanutkom i još mnogo toga...



Gulaš u kruhu, Tomislavac, Erupcija užitaka - 35 kuna

Malo skeptični naručili smo gulaš u kruhu na Tomislavcu, ali svakim novim zalogajem, bili smo sve zadovoljniji kupnjom. Gulaša ima dosta pa se nije dogodilo da nam ostane pola kruha kojeg moramo jesti bez ičega. Meso je mekano, a iako gulaš nije najbolji na svijetu, definitivno ga možemo preporučiti.

Germknedle s Nutellom, Zrinjevac, Plavi škarnicl - 20 kuna

Postala je prava znanost na adventu pojesti dobru germknedlu (više o tome u dijelu "Što ne probati") pa nas je jako ugodno iznenadila činjenica da smo napokon nabasali na domaće knedle. Cijena i više nego pristojna za 5-6 kuglica veličine oraha, s odličnom kremom (isto domaćom) i neizostavnim makom. 



Savjet plus

Kuhano vino možete popiti već za 12 kuna, ali savjetujemo da dodate još tri kune i pronađete kućicu koja na licu mjesta priprema vino. Ima ih dosta, mi smo bili zadovoljni čašicom na Štrosu u Fantastic food & drinks i u Moslavačkoj bajci na Zrinjevcu.

Po rakijicu za podizanje temperature zaletite se do Zrinjevca kod ekipe s Plitvica koja kuha šljivovicu ili na Europski trg u Apotequ, gdje će vjerojatno svi pronaći neki okus za sebe.

Na što trebate paziti?

Germknedle

Opet se vraćamo na čuvene adventske knedle. Rijetka su mjesta na kojima ne poslužuju industrijske knedle veličine šake s jednim te istim, isto tako industrijskim, preljevom. Za 35 kuna ostat ćete razočarani pa radije potražite štandove koji imaju manje germknedle koje ne izgledaju sve isto ili ih jednostavno pripremite kod kuće po ovom receptu.



Fritule

Klasika. Uvijek se u ponudi nađu jedne te iste masne kuglice koje nemaju veze s fritulama. Otprilike 90 posto štandova nudi upravo to. Međutim, uz malo njuškanja pronaći ćete fritule vrijedne vaše pažnje. Samo strpljivo u potrazi.

Sendvič s buncekom

Konkretno - sendvič s buncekom u Cesarčevoj. Ovi neukusni zalogaji potvrdili su pravilo - koliko para toliko muzike. Za 20 kuna dobili smo klasično pecivo i 5-6 tankih kriški nečega što bi trebalo predstavljati slasni buncek. Od priloga, tako su nam rekli, možete dobiti hren, senf, kečap ili majonezu. Uspjeli smo se izboriti za malo kiselog kupusa koji nije uspio popraviti dojam. Preporuka - za 10 ili 15 kuna više možete naći, barem naizgled, puno bolje sendviče na dosta mjesta. Nismo imali vremena isprobati još koji pa nam javite dojmove, a mi ćete se potruditi da u privatnom aranžmanu isprobamo neki novi buncek i isperemo gorak okus koji je ostavio ovaj sendvič. 

Viška pogača

Svi koji su ikada jeli višku, odnosno komišku pogaču već će na prvi pogled odustati od kušanja. Tijesto bez puno materijala u kvadratu dimenzija 10 puta 10, ili malo više centimetara, jednostavno se ne isplati probati po cijeni od 25 kuna.

Ugodno iznenađenje

Istarski zalogaj, Tomićeva, Vodnjanka - 40 kuna

Škartoc s domaćim pršutom, sirom, rukolom, maslinama i maslinovim uljem. Cijena je malo paprenija za količinu "materijala", ali uz čašu dobrog vina sigurno ćete u dvoje guštati jer su pršut i sir (mladi ovčji i kravlji sir) jako dobri. 





 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju