Kada s autoputa siđete za Novu Gradišku, treba vam još petnaestak minuta da skretanjem ulijevo dođete do mjesta Sičice. Iako će neki nastaviti tom cestom sve do Davora, rodnog mjesta Ivice Olića, ljubitelji popularnog napitka na bazi ječmenog slada i dodatkom hmelja, svoje će automobile zaustaviti upravo ovdje, pored simbolične bačve i natpisa „Pivo“. Ovdje gospodin Mario Bošnjak sa suprugom Marijanom u slobodno vrijeme kuha, vjerujte nam na riječ, stvarno fantastično pivo, po ocjenama brojnih pivopija, vjerojatno i najbolje u zemlji. U tome mu puno pomaže brat Dario, a kako je sve počelo - saznajte iz mini intervjua u nastavku.

punkufer.hr: „Pa kako je  umjesto kolinja, rakije i nogometa, došlo do ovako kvalitetnog piva?“

Mario Bošnjak: „Negdje u ljeto 1997 u kazanu za rakiju, komšija Cule i ja kuhali smo pivo po receptu koji sam dobio od gospođe Marice Ploužek, tada glavnog tehnologa tvornice čokolade i alkohola Zvečevo u Požegi. Slad smo nabavili u tvornici slada u Novoj Gradiški, hmelj dobili onako ispod ruke od skladištara iz jedne pivovare, a slično je bilo i s kvascem. Još i danas se sjećam toga sunčanog dana u mračnoj pecari (valjda su sve pecare za rakiju mračne), sve je mirisalo po sladu i hmelju. Sve se pjenilo, a sunce se je probijalo u zrakama kroz pukotine crijepa. Cijelo vrijeme kuhanja proganjala nas zla slutnja da će nešto poći po zlu. Tu slutnju je prouzročila boldana rečenica napisana velikim štampanim slovima na kraju recepta: OPREZ, MOGUĆNOST EKSPLOZIJE!!! Kako ni jedna komponenta u kuhanju nije zapaljiva, a kamoli eksplozivna nikako nam nije bili jasno što može eksplodirati. Taj dan je sve prošlo u redu, bez opaljenog metka, pivo skuhano, slad ocjeđen, hmelj dodan, ekstrakt 12 -13 %. Primarna fermentacija burna i brza, svega nekoliko dana na sobnoj temperaturi, nakon toga smo to pretočili u bačvu za pivo i zatvorili orginalnim čepom.

punkufer.hr: „Za sada sve djeluje dobro, ima li priča happyend?“

Mario Bošnjak: „Nakon nekoliko dana odležavanja na sobnoj temperaturi, došlo je vrijeme da naš uradak ugleda svijetlo dana. Tada još nismo imali nikakvih naprava za točenje piva iz bačvi, pa smo bili prisiljeni silom skinuti čep bačve. tu počinju naši problemi. Negdje sam pročitao da CO2 na 0° C nakon 24 sata prelazi iz plinovitog u tekuće stanje i da tlak postaje 0 bara. Kako nismo imali adekvatan prostor za hlađenje, bačvu smo odnijeli kod Cule u kištru za duboko zamrzavanje i povadili sve smrznute kokoši i svinje. Sve je bilo u redu nekih sat vremena dok nisu došli Culini roditelji iz polja i ugledali hrpu mesa na stolu. Dobro smo prošli, samo verbalni delikt, i deložacija bačve iz kištre. Onako očajni hodamo po selu i tražimo novo utočište, kad u očaju padne Culi ideja da mi kako bilo otvorimo bačvu, u čemu mu se pridružio moj brat Dario, te ja, poštujući dvotrećinsku većinu -pristanem na nagovor. Nije dugo prošlo da se nismo sjetili upozorenja s recepta. Čep je doslovno eksplodirao između nas, a gejzir piva šikljao iz bačve u olukove na krovu katnice. To je bilo naše prvo varenje domaćeg piva. Poslije sam pivo kuhao u kuhinji u raznim loncima, ponekad mi je znala pomagati i mama, puno joj se zahvaljujem na razumjevanju. Sa širenjem interneta sve nam postaje pristupačnije, od komponenti za pivo, recepata sve do najsofisticiranije opreme za varenje piva. Tako sam preko interneta došao i do današnje naše opreme. A u kvalitetu ćete se morati uvjeriti sami.



punkufer.hr: „Uvjeravamo se svaki put kad prolazimo Slavonijom! Što sve danas imate u ponudi, i gdje se mogu nabaviti vaši proizvodi?“

Mario Bošnjak:
„U ponudi uvijek imamo domaći svijetli lager, sezonski radimo i tamni, a za prave šmekere nađe se poneki specijal, poput gorkog IPA ili kiselkastog lambika. Naši se proizvodi mogu kušati u "Kušaonici domaćeg piva Bošnjak" u Sičicama pored Nove Gradiške. U kušaonici možemo ponuditi i suhomesnate nareske pripremljene na imanju, a za aperitiv nudimo domaću rakiju od piva ("Bierbrand") gratis. Uskoro se planiramo pojaviti u afirmiranijim restoranima u Zagrebu i na obali, gdje bi se naše pivo moglo prepoznati kao organski proizvod.

punkufer.hr: „Koja je točna adresa, mejl i telefon na koji se mogu najaviti budući posjetitelji? I zašto treba piti vaše pivo?



Mario Bošnjak: „Pivo Bošnjak treba piti zato što je živo, pravo organsko piće i zato što je proizvedeno s ljubavlju. Naše pivo ne sadrži konzervans ni aditive, a nije ni pasterizirano ni filtrirano. Naše pivo možete kušati u "Kušaonici domaćeg piva" u Sičicama 94 pored Nove Gradiške. Najave primamo na mail: bosnjak.marijana@gmail.com, a sve što vas zanima o pivu možete pitati na mail: mario.bosnjak@sb.t-com.hr. Najave mogu i na mobitel: 098 349490 (Mario Bošnjak) i 0977329141 (Marijana Bošnjak). Naša kušaonica je ugostiteljski objekt zatvorenog tipa i goste primamo isključivo putem najava. Svaki gost je dobro došao u naš kraj i na naše imanje. I garantiramo da ćete imati o čemu pričati!"

punkufer.hr: „Zahvaljujemo se još jednom, i samo hrabro naprijed!“

Eto, ako imate vremena i volje skrenuti s autoputa i probati vrhunsko pivo te upoznati divne vrijedne ljude - OPG Bošnjak je savršeno mjesto za vas. Piviliii!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju